Armada Europei, lansată la apă la 19 februarie. Intră în luptă în Marea Roșie.
Creată de Uniunea Europeană, Operațiunea Aspides va fi comandată de Italia și va avea sediul în Grecia.
Fregata de apărare aeriană de tip 124 Sachsen a Marinei germane FGS Hessen a plecat la 8 februarie de la Wilhelmshaven pentru a se alătura Operațiunii Aspides, potrivit twz.com.
Armada Europei, lansată la apă la 19 februarie. Intră în luptă în Marea Roșie
Grecia, Franța și Italia au fost, de asemenea, de acord să participe, dar nu este clar dacă vor furniza nave, avioane sau ambele.
Trei nave sunt gata, deși UE spera să aibă patru nave operaționale până luni. Șapte țări UE - Franța, Italia, Belgia, Germania, Spania, Danemarca și Grecia - au deja active în regiune.
Acesta este al doilea grup de lucru internațional creat special pentru a face față amenințărilor milițiilor Houthi, susținute de Iran
În decembrie, a fost lansată Operațiunea Prosperity Guardian (OPG) condusă de SUA, la care cu participă Regatul Unit, Franța, Danemarca și Grecia cu nave de război.
Citește și: Cum au devenit navele de război rusești invizibile în Marea Neagră? Spre ce punct strategic se duc?
Franța a declarat că nu va opera sub comanda SUA, în timp ce Italia are o navă în Marea Roșie care nu face parte din OPG, evidențiind o lipsă de unitate în acest efort internațional, ceea ce a contribuit la stimularea creării grupului operativ european.
Separat și în afară de OPG, SUA și Marea Britanie au lansat atacuri asupra unor baze ale rebelilor Houthi din Yemen.
Având propriul grup operativ, europenii se vor distanța și mai mult de acele acțiuni cinetice.
Citește și: Grad de alertă ridicat în Marea Neagră. Submarine rusești cu rachete Kalibr, în poziție de luptă
La fel ca OPG, Aspides va fi de natură defensivă, potrivit președintelui UE, Josep Borrell.
„Este un scut pentru a acționa în mod pur defensiv pentru a proteja navele comerciale și având două sarcini clare: de „însoțire” a navelor comerciale pentru a descuraja atacurile și de conștientizare a situației maritime”, a declarat Borrell.
„Grupul va fi desfășurat pe mare, cu nave și mijloace aeriene, proporțional cu amenințarea cu care ne confruntăm. Această misiune Aspides nu va conduce nicio operațiune pe uscat – doar pe mare, într-un mod pur defensiv”, a adăugat el.
„Scopul nostru este să stabilim și să lansăm această misiune Aspides, cel târziu la 19 februarie. Statele membre sunt ferm angajate în acest sens.”