Confruntările au avut loc în ajunul unui summit regional de securitate și la o zi după ce noi lupte între Armenia și Azerbaidjan au ridicat temeri privind extinderea instabilității în alte părți ale fostei Uniuni Sovietice, în timp ce forțele ruse luptă în Ucraina.
Liderii kârgâzgâzi și tadjiki sunt așteptați să participe la un summit al Organizației de Securitate de la Shanghai, care va avea loc în Uzbekistan în această săptămână, alături de președintele rus Vladimir Putin și de liderul chinez Xi Jinping, precum și de o serie de alți lideri regionali.
Citește și
VIDEO Întrunire secretă la Ialta. SUA au cerut Ucrainei să negocieze cu rușii. „Imposibil”
Crimeea, elementul forte al negocierilor pentru încheierea războiului dintre Rusia și Ucraina
Gărzile de frontieră kârgâze i-au acuzat pe tadjici că au ocupat poziții într-o parte a frontierei care nu a fost demarcată. Partea tadjică a declarat că gărzile kârgâze au deschis focul asupra unui avanpost tadjik fără nicio provocare.
Confruntările la frontieră au loc în mod regulat, iar anul trecut aproape că au declanșat un război total între Kârgâzstan și Tadjikistan, ambele aliate ale Rusiei care găzduiesc baze militare rusești.
Rusia cere Kârgâzstanului și Tadjikistanului să ia măsuri pentru a normaliza situația la graniță și a preveni provocările, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova.
„Partea rusă monitorizează îndeaproape situația tensionată de la granița dintre Kârgâzstan și Tadjikistan, care a escaladat din nou în dimineața zilei de 14 septembrie ca urmare a unui schimb de focuri între polițiștii de frontieră", a comunicat Zaharova.
„Având în vedere acordurile existente între președinții Kârgâzstanului și Tadjikistanului, facem apel la ambele părți să ia toate măsurile necesare pentru a readuce situația în domeniul politic și diplomatic și să prevină în comun orice fel de provocare".
În același timp, Moscova și-a reiterat disponibilitatea de a asista părțile în găsirea unei soluții pe termen lung la problemele de frontieră.