Vicepreședintele Statelor Unite, Kamala Harris, a fost ținta criticilor pe platformele social media după ce a comparat gravitatea revoltei de la Dealul Capitoliului din data de 6 ianuarie a anului trecut cu atacul japonez asupra Pearl Harbor și cel al al-Qaida de pe 9 septembrie 2001, relatează Business Insider, potrivit hotnews.ro.
„Anumite date reverberează în istorie, inclusiv datele care le amintesc tuturor prin ce au trecut când s-au întâmplat, ce făceau, când democrația noastră a fost atacată”, a declarat Kamala Harris în timpul unui discurs susținut la Capitoliu cu ocazia împlinirii unui an de la violențele în urma cărora 5 persoane și-au pierdut viața.
„Date care ocupă nu doar un loc în calendarele noastre dar și un loc în memoria noastră colectivă: 7 decembrie 1941 (n.r. data atacului de la Pearl Harbor), 11 septembrie 2001 și 6 ianuarie 2021”, a continuat ea, relatând apoi despre propria experiență din acea zi, cum asistenții ei „au convertit dulapurile cu acte în baricate” înainte ca ea și ceilalți legiuitori să fie evacuați din Congresul american.
Citește și: GRAFICE Ce știm, până în prezent, despre cele aproape 200 de cazuri Omicron din România
Ea a subliniat de asemenea cum atât fragilitatea cât și forța democrației americane au fost reprezentate în tandem în acea zi, totodată lăudând „eroismul Poliției Capitoliului” și a altora care „au răspuns la chemare în acea zi”.
Însă comparația făcută de aceasta între atacul de la Dealul Capitoliului și atacul asupra Pearl Harbor și cel orchestrat de al-Qaida a atras critici puternice pe platformele social media, inclusiv din partea unor jurnaliști, relatează Outsider.
Citește și: Un român de 19 ani a inventat masca inteligentă, care își schimbă culoarea când nu mai filtrează aer
„Vicepreședintele Kamala Harris tocmai a echivalat revolta de pe 6 ianuarie cu atacurile de pe 9 septembrie și bombardarea Parl Harbour. Oamenii ăștia îs atât de măgari!”, a scris prezentatorul John Whitmer de la Kansas radio.
„Memoria voastră 'colectivă' se îneacă în exagerări”, a acuzat și jurnalistul Tim Graham, director executiv al Media Research Center și fost corespondent la Casa Albă.
Alți utilizatori ai Twitter au scos în evidență numărul de victime cauzat de fiecare atac, argumentând că ele nu pot fi comparate.
„Revolta de la Capitoliu a fost gravă, violența politică este greșită și oamenii sunt puși sub acuzare pentru ea”, a notat un alt jurnalist, adăugând însă că „ea nu a fost comparabilă cu Pearl Harbor (2.403 marinari, soldați și civili uciși de Imperiul Japonez) și nici cu 9/11 (2.977 de americani și alții uciși de al-Qaida”.
„Poți crede în același timp că [revolta de pe] 6 ianuarie a fost gravă și că nu se aseamănă deloc cu al Doilea Război Mondial, 9/11 sau orice alt război. Două lucruri pot fi adevărate în același timp!”, a subliniat acesta într-o postare ulterioară.