Vis interzis pentru România în Schengen. Extremiștii pro-Putin au câștigat alegerile Austria

DE Daniel Toșa | Actualizat: 10.06.2024 - 10:59
Vis interzis pentru România în Schengen. Extremiștii pro-Putin au câștigat alegerile Austria - Foto: Profimedia images

Vis interzis pentru România în Schengen. Partidul Libertății din Austria (FPO) de extremă dreapta a obținut prima sa victorie într-un scrutin național, clasându-se pe primul loc la alegerile europene de duminică.

SHARE

Formațiunea de extremă dreapta a câștigat 25,7% din voturi, potrivit rezultatelor aproape complete publicate de mass-media. Aceasta este o veste proastă pentru aderarea României la Schengen-ul terestru.

Vis interzis pentru România în Schengen. Extremiștii pro-Putin au câștigat alegerile Austria

Pe locul al doilea s-au situat conservatorii din OVP cu 24,7%, urmați de social-democrații din SPO cu 23,2%. Verzii au obținut un scor de 10,7%.

În 2019, FPO a fost afectat de scandalul de corupție Ibizagate, reușind să câștige doar trei locuri în Parlamentul European. Acum, sub conducerea liderului radical Herbert Kickl, partidul și-a recâștigat susținătorii și își dublează numărul de locuri în legislativul european.

"Alegătorii au scris o pagină de istorie", a declarat Kickl, salutând susținătorii adunați la Viena. El a adăugat că rezultatul reflectă "dorința de a deschide o nouă eră a politicii în Austria și în Europa".

Citește și: Ușa Schengen închisă! Austria cere deportarea copiilor de migranți, care vin și din România

Liderul radical Herbert Kickl are „apucături” de Șoșoacă

Kickl, devenit președinte al partidului în 2021, a câștigat sprijinul alegătorilor prin discursul său "anti-vaccin" în timpul pandemiei de COVID-19.

De asemenea, el apără "neutralitatea" Austriei în contextul războiului din Ucraina, criticând sancțiunile UE împotriva Moscovei. 

Citeşte şi: Excluderea României din Schengen stârnește o furtună în Austria: „Rușinos, nedrept”. Cine ne susține

Reamintim că în România, senatoarea rusofilă Diana Șoșoacă susține același discurs cu „neutralitatea” țării noastre în fața agresiunii lui Putin din Ucraina.

În campania electorală, FPO a folosit afișe care o arătau pe șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, îmbrățișându-l pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Citeşte şi: Austria încă ține România în așteptare la „poarta” Schengen-ului terestru: Karner: "Avem interese"

După acest succes în alegerile europene, FPO speră să câștige și scrutinul legislativ programat pentru sfârșitul lunii septembrie, deși nu are garanția că va găsi parteneri de guvernare. Herbert Kickl a declarat că "această țară are nevoie de un șef de guvern FPO".

Nehammer promite intensificarea luptei împotriva "imigrației ilegale"

Pentru conservatori, atmosfera a fost mai puțin festivă, scorul lor scăzând cu zece puncte procentuale față de 2019. Cancelarul conservator Karl Nehammer a promis să recâștige încrederea electoratului prin intensificarea luptei împotriva "imigrației ilegale".

Aceasta este tema principală pe care o aruncă în față Austria când vine vorba despre respingerea aderării României la Schengen-ul terestru.

Austria are o extremă dreaptă activă politic încă din anii 1980 și a fost asociată cu puterea națională pentru prima dată în cadrul Uniunii Europene în 2000.

FPO a guvernat din nou între 2017 și 2019, tot în coaliție cu conservatorii.

În această țară, 6,4 milioane de persoane au drept de vot, Austria având 20 de locuri în Parlamentul European, din totalul de 720 de membri.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te