Austria încă ține România în așteptare la „poarta” Schengen-ului terestru: Karner: "Avem interese"

DE Daniel Toșa | Actualizat: 03.04.2024 - 09:49
Austria încă ține România în așteptare la „poarta” Schengen-ului terestru: Karner: "Avem interese" - Foto: Profimedia images

Austria încă ține România în așteptare la „poarta” Schengen-ului terestru: Austria continuă să umilească România și să ne țină total nejustificat la porțile Schengen-ului terestru, cel care este cel mai afectat de blocada lui Nehammer și Karner.

SHARE

Austria încă ține România în așteptare la „poarta” Schengen-ului terestru. Gerhard Karner, ministrul austriac de Interne continuă să-și bată joc de milioane de români declarând că "ar fi greşit să fie stabilită o dată concretă de aderare a României cu toate frontierele la Spaţiul Schengen", menţionând că "va continua colaborarea pentru îmbunătăţirea sistemului Schengen".

Austria încă ține România în așteptare la „poarta” Schengen-ului terestru: Karner: "Avem interese"

"Ştim cu toţii că există o mare presiune a migraţiei ilegale în Europa. Aşadar, noi avem aici interese comune, am lansat demersuri comune tocmai pentru a întări acest sistem", a declarat Gerhard Karner, în ciuda faptului că chiar și cifrele oficiale europene FRONTEX, care contabilizează migrația ilegală din Europa, îl contrazic total în această privință.

Austria este singura țară care s-a opus intrării României în spațiul Schengen.

Declarațiile vin în contextul vizitei ministrului român de Interne Cătălin Predoiu la Viena, după primirea României în spațiul Schengen aerian și maritim. Cei doi oficiali au susținut o conferință comună de presă în aeroport. 

Citește și: Karner spulberă visul României de aderare la Schengen: „Cred că e greşit să speculăm următorul pas”

"Vreau să vorbesc clar că într-adevăr nu am reproşat nimic în mod direct Bulgariei şi României”, a subliniat Karner ca ține România de 2 ani la porțile Schengen.

Povestea "migrației" din Europa pusă de Austria pe "umerii" României

Întrebat ce mai trebuie să facă România pentru intra în Spațiul Schengen și cu frontierele terestre, punctul nevralgic al Acodului prin care s-ar debloca total cozile de zeci de km de la frontiera româno-bulgară și română-maghiară.

“Acum un an şi jumătate am spus că un sistem care nu funcţionează nu poate fi extins. De aceea, am luat atunci acea decizie. Bulgaria şi România sunt parteneri foarte importanţi pentru Austria atunci când este şi vorba despre punerea de presiune asupra Comisiei Europene pentru îmbunătăţirea sistemului Schengen.

Demersurile noastre au dat deja roade. Probabil că ştiţi că directorul Frontex a anunţat deja operaţiuni sporite, chiar triplarea ofiţerilor Frontex în aceste ţări. Avem şi confirmarea Comisiei Europene că se vor investi mai multe fonduri în România şi Bulgaria în aceste scopuri şi sunt de părere că acesta este un pas foarte important”, a afirmat ministrul austriac de Interne, evitând să precizeze motivul pentru care au admis Croația în Schengen în 2023 deși "Schengen nu funcționează".

Citește și: Austria pierde miliarde € doar ca să nu lase România în Schengen. 2% din migranți vin din România

"Vom colabora în continuare pentru îmbunătăţirea sistemului Schengen. Ştim cu toţii că există o mare presiune a migraţiei ilegale în Europa. Aşadar, noi avem aici interese comune, am lansat demersuri comune tocmai pentru a întări acest sistem. În prezent există şi alte ţări, membre ale Spaţiului Schengen, cu controale la frontierele terestre, pentru că noi, miniştrii de Interne, suntem responsabili pentru siguranţa cetăţilor noştri. Există controale în Germania, Franţa şi în Austria.

Citește și: EXCLUSIV Ce motive are Austria să nu ne lase în Schengen? Cât de sigure sunt frontierele României?

Trebuie să facem tot posibilul pentru a remedia situaţia de securitate din Uniunea Europeană, pentru a garanta în continuare libertate de mişcare cetăţenilor noştri, dar cred că în momentul de faţă ar fi greşit să stabilim o dată concretă în acest sens”, a spus Gerhard Karner, potrivit Gândul.

„Cetățenii români, mai periculoși decât migranții afgani”

Citeșyte și: VIDEO România militarizată: Blindate, în București, tunuri pe CFR, camioane militare la graniță

„Cetățenii români, mai periculoși decât migranții”, spune ministrul austriac de interne. El a susținut că au fost deportați mai mulți cetățeni români decât migranți ilegal.

Minciuna austriacă ne ține în afara Schengen. Cifrele adevărului

Potrivit ultimelor date publicate de Agenția Europeană de Control la granițe - FRONTEX, rutele migranților sunt:

  1. Ruta Central Mediteraniaină - Tunisia -Italia - unde în anul 2022 au ajuns 105.561 de migranți ilegali, iar datele din anul 2023 care sunt centralizate până în luna iulie 2023 arată că prin această rută au venit 89.113 migranți.

  2. Ruta prin Balcanii de Vest - Serbia - Croația - unde în anul 2022 au ajuns 144.181 de migranți ilegali, iar datele din anul 2023 care sunt centralizate până în luna iulie 2023 arată că prin această rută au venit 48.760 migranți.

  3. Ruta prin Estul Mediteranei - Turcia - Grecia - unde în anul 2022 au ajuns 43.906 de migranți ilegali, iar în perioada ianuarie -iulie 2023, prin această rută au venit 17.884 migranți.

  4. Ruta prin Vestul Mediteranei - Maroc - Spania - unde în anul 2022 au ajuns 15.134 de migranți, iar în perioada ianuarie - iulie 2023 au venit 7.425 de migranți.

  5. Ruta Est Europeană - Belarus -Polonia/ Belarus - Lituania - unde în anul 2022 au ajuns 6.332 de migranți ilegali, iar în perioada ianuarie -iulie 2023, prin această rută au venit 3.179 migranți.

  6. Ruta Circulară - Albania - Grecia - unde în anul 2022 au ajuns 672 de migranți ilegali, iar datele din anul 2023 care sunt centralizate până în luna iulie 2023 arată că prin această rută au venit 419 migranți.

  7. Ruta prin Marea Neagră - România și Bulgaria - unde în anul 2022 au ajuns 213 migranți ilegali, iar datele din anul 2023 care sunt centralizate până în luna iulie 2023 arată că prin această rută au venit 40 migranți.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te