România a preluat pentru prima dată conducerea în topul principalilor importatori de produse agricole ucrainene, importând produse în valoare de 2,875 milioane de dolari. Ponderea sa în exporturile agricole ale Ucrainei a ajuns la 13%.
Citește și: Zeci de milioane de euro pentru fermierii români afectați de războiul din Ucraina, de la UE
Pe locul doi s-a clasat China, cu produse agricole importate din Ucraina în valoare de 2 220 de milioane de dolari. Spre deosebire de anul 2022, volumul importurilor agricole ale Chinei din Ucraina a crescut cu 18%. Ponderea sa în exporturile agricole ale Ucrainei a ajuns la 10%, scrie ukrainform
Vestea care îi va înfuria pe fermieri. România, primul importator de produse agricole din Ucraina
Turcia a importat produse agricole din Ucraina în valoare de 1 994 milioane USD, după ce a ocupat locul al treilea, cu o pondere de 9% în exporturile agricole ale Ucrainei.
Citește și: Fermierii români se plâng de „marfa” din Ucraina: „Preţ mult mai mic, calitate discutabilă”
Afirmația relevantă a fost făcută de Centrul Național de Cercetare "Institutul de Economie Agrară" (IAE), cu referire la directorul adjunct al IAE, Mykola Puhachov, transmite corespondentul Ukrinform.
Potrivit lui Puhachov, în urma restricțiilor impuse de Polonia la importul de produse agricole din Ucraina, această țară a încetat să mai fie principalul importator de produse ucrainene pe piața mondială, iar valoarea exporturilor agricole ale Ucrainei către Polonia s-a redus cu o treime, ajungând la 1 797 milioane USD.
Printre primii 10 importatori de produse agricole ucrainene se numără și Spania (1.765 milioane USD), Olanda (1.274 milioane USD), Egipt (1.066 milioane USD), Italia (1.045 milioane USD), Germania (862 milioane USD) și Ungaria (471 milioane USD). Anul trecut, 69% din veniturile în valută ale producătorilor agricoli din Ucraina au fost furnizate de țările menționate mai sus.
În general, exporturile agricole ale Ucrainei către țările UE au scăzut cu 4% în 2023 față de 2022, totalizând 12,6 miliarde USD.
Niveluri record
În același timp, ponderea UE în exporturile agricole ale Ucrainei a atins anul trecut un nou nivel record de 57%. În acest sens, Asia s-a clasat pe locul al doilea, cu o cotă de 29,9%, după ce a importat produse agricole ucrainene în valoare de 6,6 miliarde USD în 2023.
Între timp, țările africane au importat produse agricole ucrainene în valoare de 1,6 miliarde de dolari, ceea ce reprezintă 7,2% din exporturile agricole ale Ucrainei.
Ponderea totală a celor trei regiuni de mai sus în exporturile agricole ale Ucrainei este de peste 94%.
Reamintim că, în 2022, Ucraina a exportat produse agricole în principal în Polonia, România și Türkiye.