Următoarele două săptămâni vor fi cruciale în determinarea impactului economic al coronavirusului, a declarat directorul Fondului Monetar Internațional, Kristalina Georgieva.
În acel timp, fabricile urmează să se redeschidă în China, ceea ce ar oferi „o mai bună înțelegere a rezilienței Chinei și, pe această bază, a depășirii pentru restul lumii”, a declarat Georgieva, pentru Hadley Gamble, de la CNBC, la Conferința de Securitate de la Munchen.
citeşte şi: FMI spune că a greșit prognozele privind România. Ne va merge de două ori mai bine
Ea a spus că FMI urmărește, de asemenea, cum se răspândește COVID-19 în afara Chinei, spunând că „nu este o problemă majoră deocamdată”, dar că s-ar putea schimba dacă se răspândește în „țările cu sistemul de sănătate slab, de exemplu în Africa”.
Comisia Națională de Sănătate din China a raportat vineri încă 121 de decese la nivel național, cu 5.090 de noi cazuri confirmate de coronavirus.
S-a descoperit că virusul asemănător gripei a ucis un total de 1.380 de persoane în China continentală, joi seară, după ce comisia de sănătate a declarat că a eliminat 108 decese din cifra totală din cauza unei duble numărări în provincia Hubei - epicentrul virusului. izbucnire globală epidemie.
Georgieva a avertizat să nu se compare noul coronavirus cu focarul global de sindrom respirator acut sever de la începutul anilor 2000, pe care FMI îl folosea ca punct de referință.
citeşte şi: FMI, recomandări pentru Guverne: Reduceți cheltuielile pentru a combate inflația
Ea a explicat că nu numai că această tulpină a noului virus, COVID-19, era diferită de SARS, dar și China și economia mondială s-au schimbat. China reprezenta doar 8% din economia mondială la începutul anilor 2000, iar acum o cotă de 19%, a subliniat ea.
„Prin urmare, o răspândire din China, integrată în special în Asia, dar și cu restul lumii, este mult mai semnificativă”, a spus ea.
Ea a adăugat că economia mondială la acel moment era „de fapt într-o formă destul de bună”, dar acum era mai „lentă”.
Medicii l-au comparat cu focarul de SARS, care a avut o perioadă scurtă de incubație de două până la șapte zile. În perioada 2002-2003 de infectare cu SARS, au fost raportate aproape 8.098 de cazuri și 774 de decese, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății. Înseamnă că virusul a ucis aproximativ 1 din 10 persoane infectate.
Georgieva a creditat China pentru că a făcut „doi pași foarte importanți” pentru a acorda o mare atenție zonelor afectate de focar și a dat economiei sale un impuls de lichiditate, împreună cu reducerea ratelor dobânzilor și stimularea zonelor afectate pentru a susține economiile locale.
Vorbind miercuri cu Sara Eisen de la CNBC despre „Closing Bell”, alături de Ivanka Trump, Georgieva a spus că scenariul de bază al FMI pentru impactul coronavirusului asupra economiei Chinei este un „declin dramatic în formă de V și o recuperare foarte semnificativă”.