Ungaria, singura țară UE care a folosit vaccinurile din China și Rusia, neautorizate pe piața europeană, a încheiat joi acorduri cu Serbia şi Muntenegru, două țări care nu sunt în Uniunea Europeană, pentru recunoaşterea reciprocă a certificatelor de vaccinare anti-COVID-19.
Cu aproape patru milioane de persoane imunizate, dintr-o populaţie de circa zece milioane, „Ungaria a făcut un nou pas către normalitate, prin acorduri cu anumite ţări pentru a permite călătoriile fără obligaţia izolării sau a testării”, a scris ministrul Peter Szijjarto pe Facebook.
Ungaria poartă discuţii pentru acorduri similare cu Grecia şi Israel, a mai anunţat Szijjarto.
Ungaria, singura țără din UE care a folosit vaccinuri din China și Rusia
În total, până marţi, Ungaria primise circa 3,5 milioane de doze din vaccinurile Sputnik V şi Sinopharm şi circa 3,6 milioane de doze din vaccinurile Pfizer, Moderna şi AstraZeneca, acestea din urmă fiind achiziţionate prin mecanismul comun al UE.
Potrivit ministrului Szijjarto, Ungaria a primit până în prezent peste două milioane din cele cinci milioane de doze de vaccin chinezesc contractate.
De altfel, premierul Viktor Orban şi preşedintele chinez Xi Jinping au avut joi o discuţie telefonică în care au abordat şi tema cooperării în combaterea pandemiei.
Ungaria susține că achiziționarea vaccinurilor din Rusia și China i-a permis să ia un avans important în faţa celorlalte state ale blocului comunitar în acţiunea de imunizare a populaţiei. Potrivit lui Gergely Gulyas, Ungaria şi Malta sunt pe primele locuri în UE la acest capitol.
Guvernul de la Budapesta a promis că de îndată ce va fi atins pragul de patru milioane de persoane imunizate - ceea ce se anticipează că se va întâmpla vineri -, o nouă serie de relaxări ale restricţiilor va intra în vigoare, printre măsurile anunţate fiind redeschiderea restaurantelor la interior şi a cinematografelor, dar numai pentru persoanele vaccinate, şi scurtarea interdicţiei de circulaţie pe timp de noapte.