Ungaria, Serbia și Muntenegru au încheiat un acord pentru recunoașterea certificatelor de vaccinare

DE Andrei Vasilescu | Actualizat: 30.04.2021 - 10:08
Viktor Orban Foto: Facebook

Ungaria poartă discuţii pentru acorduri similare cu Grecia şi Israel, a anunţat ministrul ungar de externe Peter Szijjarto.

SHARE

Ungaria, singura țară UE care a folosit vaccinurile din China și Rusia, neautorizate pe piața europeană, a încheiat joi acorduri cu Serbia şi Muntenegru, două țări care nu sunt în Uniunea Europeană, pentru recunoaşterea reciprocă a certificatelor de vaccinare anti-COVID-19.

Astfel, posesorii certificatelor de vaccinare vor putea călători începând de vineri între Ungaria şi aceste două ţări, transmite agenţia MTI.

Cu aproape patru milioane de persoane imunizate, dintr-o populaţie de circa zece milioane, „Ungaria a făcut un nou pas către normalitate, prin acorduri cu anumite ţări pentru a permite călătoriile fără obligaţia izolării sau a testării”, a scris ministrul Peter Szijjarto pe Facebook.

Ungaria poartă discuţii pentru acorduri similare cu Grecia şi Israel, a mai anunţat Szijjarto.

La rândul său, şeful de cabinet al premierului ungar Viktor Orban, Gergely Gulyas, a declarat, potrivit Reuters, că Ungaria va căuta să încheie astfel de acorduri cu orice ţară deschisă ideii de recunoaştere reciprocă a certificatelor de vaccinare.

Ungaria, singura țără din UE care a folosit vaccinuri din China și Rusia

În total, până marţi, Ungaria primise circa 3,5 milioane de doze din vaccinurile Sputnik V şi Sinopharm şi circa 3,6 milioane de doze din vaccinurile Pfizer, Moderna şi AstraZeneca, acestea din urmă fiind achiziţionate prin mecanismul comun al UE.

Potrivit ministrului Szijjarto, Ungaria a primit până în prezent peste două milioane din cele cinci milioane de doze de vaccin chinezesc contractate.

De altfel, premierul Viktor Orban şi preşedintele chinez Xi Jinping au avut joi o discuţie telefonică în care au abordat şi tema cooperării în combaterea pandemiei. 

Ungaria susține că achiziționarea vaccinurilor din Rusia și China i-a permis să ia un avans important în faţa celorlalte state ale blocului comunitar în acţiunea de imunizare a populaţiei. Potrivit lui Gergely Gulyas, Ungaria şi Malta sunt pe primele locuri în UE la acest capitol.

Guvernul de la Budapesta a promis că de îndată ce va fi atins pragul de patru milioane de persoane imunizate - ceea ce se anticipează că se va întâmpla vineri -, o nouă serie de relaxări ale restricţiilor va intra în vigoare, printre măsurile anunţate fiind redeschiderea restaurantelor la interior şi a cinematografelor, dar numai pentru persoanele vaccinate, şi scurtarea interdicţiei de circulaţie pe timp de noapte.

 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.