Ungaria respinge planurile Comisiei Europene de a mai sprijini financiar Ucraina: "Să fie clar!"

DE Daniel Toșa | Actualizat: 30.06.2023 - 11:46
Viktor Orban - Foto: Profimedia Images

Ungaria respinge planurile Comisiei Europene de a acorda mai mulți bani Ucrainei și nu este dispusă să contribuie cu bani suplimentari pentru a finanța costurile crescute ale serviciului datoriei UE, a declarat vineri premierul Viktor Orbán la radioul de stat.

SHARE

"Un lucru este clar, noi, ungurii... nu vom da mai mulți bani Ucrainei până când nu vor spune unde s-au dus fondurile anterioare în valoare de aproximativ 70 de miliarde de euro", a declarat Orban.

Ungaria respinge planurile Comisiei Europene de a mai sprijini financiar Ucraina

"Și ni se pare absolut ridicol și absurd să contribuim cu mai mulți bani pentru a finanța costurile serviciului datoriei unui împrumut din care încă nu am primit fondurile pe care suntem îndreptățiți să le primim."

Orbán a vorbit în marja summitului UE de la Bruxelles. Budapesta - împreună cu Polonia - nu a primit fonduri din fondul de redresare al UE pe fondul unei dispute legate de statul de drept.

Ungaria a blocat rambursarea armelor furnizate de UE Ucrainei

Ungaria refuză deblocarea unei noi tranşe de 500 de milioane de euro din Facilitatea europeană de pace pentru rambursarea armelor furnizate de UE Ucrainei, au indicat mai multe delegaţii de la Bruxelles.

Guvernul ungar a confirmat acest lucru, explicând că "nu este de acord ca Uniunea Europeană, care dispune de alte instrumente, să utilizeze Facilitatea europeană de susţinere a păcii exclusiv pentru Ucraina".

"Nu ar mai rămâne suficiente resurse pentru a promova interesele UE în alte regiuni (de exemplu Balcani, Sahel, Africa de Nord)", potrivit guvernului ungar.

Este nevoie de unanimitate pentru a aproba utilizarea fondurilor din Facilitatea Europeană pentru Pace, dotată iniţial cu 5,7 miliarde de euro pentru perioada 2021-2027 şi suplimentată cu 2 miliarde de euro în mai.

Ungaria, acuzată că ține ostatici prizonieri ucraineni transferați din Rusia. Trebuia să-i elibereze

Ungaria ține în detenție prizonieri ucraineni transferați din Rusia și nu recunoaște statutul de libertate al acestora, acuză Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei.

Citește și: Ungaria, acuzată că ține ostatici prizonieri ucraineni transferați din Rusia

Toate încercările diplomaților ucraineni din ultimele zile de a stabili un contact direct cu cetățenii ucraineni au eșuat.

„De fapt, aceștia sunt ținuți izolați, nu au acces la surse deschise de informații, comunică cu familiile în prezența altor persoane și li se refuză contactul cu Ambasada Ucrainei”, a declarat purtătorul de cuvânt al MAE ucrainean, Oleg Nikolenko, potrivit eurointegration.com.ua.

„Încercările părții ucrainene de a stabili un dialog constructiv cu autoritățile maghiare prin canale diplomatice oficiale sunt, din păcate, ignorate.”

Citește și: Ungaria amenință să blocheze aderarea Ucrainei la NATO și pune condiții Kievului

Nikolenko a menționat că astfel de acțiuni ale Budapestei pun la îndoială motivele umanitare declarate pentru transferul captivilor ucraineni în Ungaria și pot fi considerate încălcări ale prevederilor Convenției Europene a Drepturilor Omului și Libertăților Fundamentale.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te