Ungaria, acuzată că ține ostatici prizonieri ucraineni transferați din Rusia. Trebuia să-i elibereze

DE Adina Mutăr | Actualizat: 19.06.2023 - 16:40
Ungaria, acuzată că țin (imagine cu rol ilustrativ)-Foto: Profimedia Imagese ostatici prizonieri ucraineni
Ungaria, acuzată că țin (imagine cu rol ilustrativ)-Foto: Profimedia Imagese ostatici prizonieri ucraineni

Umgaria ține în detenție prizonieri ucraineni transferați din Rusia și nu recunoaște statutul de libertate al acestora, acuză Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei.

SHARE

Ucraina acuză Ungaria că ține prizonieri soldații transferați din Rusia iar partea maghiară nu se angajează într-un dialog constructiv cu Kievul pe această temă.

Toate încercările diplomaților ucraineni din ultimele zile de a stabili un contact direct cu cetățenii ucraineni au eșuat.

Ungaria, acuzată că ține ostatici prizonieri ucraineni transferați din Rusia. Trebuia să-i elibereze

Aceasta, alături de informațiile primite de la rudele unora dintre ei, indică faptul că asigurările autorităților maghiare cu privire la presupusul statut de libertate al apărătorilor ucraineni nu corespund realității.

„De fapt, aceștia sunt ținuți izolați, nu au acces la surse deschise de informații, comunică cu familiile în prezența altor persoane și li se refuză contactul cu Ambasada Ucrainei”, a declarat purtătorul de cuvânt al MAE ucrainean, Oleg Nikolenko, potrivit eurointegration.com.ua.

„Încercările părții ucrainene de a stabili un dialog constructiv cu autoritățile maghiare prin canale diplomatice oficiale sunt, din păcate, ignorate.”

Nikolenko a menționat că astfel de acțiuni ale Budapestei pun la îndoială motivele umanitare declarate pentru transferul captivilor ucraineni în Ungaria și pot fi considerate încălcări ale prevederilor Convenției Europene a Drepturilor Omului și Libertăților Fundamentale.

Nu se permite vizita consulului ucrainean

„Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei a făcut din nou apel la partea maghiară cu cererea de a permite imediat consulului ucrainean să viziteze prizonierii de război, astfel încât să poată evalua starea lor fizică și psihologică, să îi informeze despre drepturile lor și să acorde asistență consulară urgentă”, a adăugat purtătorul de cuvânt.

Citește și: Suedia se teme de un atac armat din partea Rusiei. Ministerul Apărării: „Din nou o realitate”

Înainte de aceasta, un consilier al Comisarului pentru Persoanele Dispărute în Circumstanțe Speciale a comentat, de asemenea, că perspectivele pentru întoarcerea acasă a acestor 11 ucraineni transferați în Ungaria rămân incerte.

Citește și: Ucraina mai așteaptă pentru aderarea la NATO. Stoltenberg: „Nu discutăm despre o invitație oficială”

Între timp, administrația lui Orban a susținut că ar fi informat Kievul despre transferul prizonierilor de război ucraineni în Ungaria atunci când s-a întâmplat și că prizonierii de război au încetat să mai fie captivi odată ce au ajuns în Ungaria.

Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei a declarat anterior că transferul celor 11 prizonieri de război la Kiev a fost anunțat de viceprim-ministrul Ungariei, dar nu s-a mai întâmplat nimic de atunci.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te