Ungaria începe relaxarea lockdown-ului: deschide magazinele și serviciile, școlile și HoReCa închise

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 07.04.2021 - 09:43
Ungaria începe relaxarea lockdown-ului. / Foto: index.hu

Sectoarele comercial şi al serviciilor vor începe să se redeschidă în Ungaria, începând de miercuri, 7 aprilie, după ce un sfert din populaţia de circa 10 milioane a acestei ţări a primit cel puţin prima doză de vaccin anti-COVID-19, relatează agenţiile Reuters şi MTI.

SHARE

''Am atins astăzi un prag important. De un an trăim în condiţii ca în vreme de război, sub restricţii, interdicţii şi pierderi personale. Acest virus a pornit un război împotriva noastră şi singurele arme pe care le avem pentru a-l câştiga sunt vaccinurile (...) În ultima lună am crescut vaccinările de două ori şi jumătate, aşadar începând de mâine magazinele se pot redeschide şi serviciile pot fi reluate. Vor fi în continuare reguli antiepidemice, vă rog să le respectaţi'', a transmis Viktor Orban, într-un mesaj video pe Facebook.

El a mulţumit personalului medical pentru efortul său şi a promis continuarea vaccinării într-un ritm susţinut, cerându-le insistent cetăţenilor să se înregistreze pentru vaccinare. ''Ungaria poate fi, Ungaria va fi ţara europeană unde fiecare primeşte cel mai repede un vaccin. Pentru noi fiecare viaţă contează'', a mai spus premierul ungar în acelaşi mesaj.

Relaxarea restricţiilor nu vizează acum şcolile, care se vor redeschide pe 17 aprilie. Hotelurile rămân însă închise, la fel şi restaurantele, care vor putea face numai livrări.

Citește și:

Cât de bine stă România în topul vaccinării în lume și Europa. Sunt țări de care ne despart 6 doze

Ungaria a înregistrat săptămâna trecută un record de decese provocate de COVID-19

Ungaria a înregistrat săptămâna trecută un record de decese provocate de COVID-19, timp de câteva săptămâni având şi cea mai ridicată rată a deceselor în lume, iar medicii au avertizat că spitalele şi-au depăşit capacitatea, sugerând astfel că guvernul ar trebui să amâne redeschiderea.

Acesta din urmă semnalase la rândul său că sistemul sanitar se află sub o presiune extremă, deşi Ungaria este printre cele mai avansate ţări din UE în privinţa vaccinării, după ce a achiziţionat de asemenea vaccinuri din Rusia şi China, în completarea celor cumpărate prin mecanismul gestionat de Comisia Europeană.

Citește și:

Peste 207.000 de români și-au anulat programarea pentru vaccinul AstraZeneca

Dintre cei circa 12.000 de pacienţi COVID-19 internaţi în spitalele ungare, aproximativ 1.400 sunt conectaţi la ventilatoare.

În opinia lui Janos Szlavik, medic la un spital COVID-19 din Budapesta, Ungaria este totuşi ''departe de o rată a vaccinării care să permită redeschiderea (...), imunitatea de turmă fiind undeva în jur de 6-7 milioane de persoane'' vaccinate.

La rândul său, şeful principalei şcoli de medicină din ţară, Bela Merkely, estimează la circa cinci milioane de persoane pragul vaccinării care ar însemna siguranţă pentru toată lumea.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.