La sfârşitul lunii ianuarie, Ungaria deţinea o participaţie de 25,27% din IIB, a doua cea mai mare participaţie după Rusia, cu 45,44%, potrivit site-ului băncii.
Ungaria iese din IIB
Unul dintre reprezentanţii Ungarie la IIB a fost chiar ministrul dezvoltării economice, Marton Nagy, care a făcut parte din consiliul guvernatorilor, conform News.ro.
Decizia Ungariei vine la o zi după ce Statele Unite au impus sancţiuni împotriva a trei înalţi oficiali ai IIB de la Budapesta: doi ruşi şi un cetăţean maghiar.
Washingtonul a declarat că Ungaria nu a ţinut seama de îngrijorările SUA exprimate cu privire la "platforma opacă a Kremlinului", referire la banca ce şi-a mutat sediul de la Moscova la Budapesta în 2019 şi pe care SUA au acuzat-o că facilitează inclusiv spionajul.
Citeşte şi: Banca internaţională a Rusiei, din care s-a retras România, a permis Rusiei consolidarea spionajului
În ciuda faptului că a fost de acord să se retragă din bancă, Ungaria şi-a exprimat frustrarea că a fost forţată să facă acest lucru.
"Acceptăm şi înţelegem că reprezentăm poziţii diferite, dar nu înţelegem de ce este necesară presarea altor state pentru a le schimba pe ale lor", a declarat ministrul de externe Peter Szijjarto, în cadrul unei conferinţe de presă.
"Ungaria este un stat, prin urmare ar trebui să fie tratată ca atare, în loc să fie considerată o colonie", a acuzat şeful diplomaţiei de la Budapesta.
Citeşte şi: Avertisment al SUA, după ce Banca Internațională de Investiții și-a deschis sediul în Ungaria
Ungaria, membră a NATO şi a Uniunii Europene, a promovat legături bune cu Moscova din 2010, de când la putere a venit premierul naţionalist Viktor Orban, care a evitat să-l critice personal pe preşedintele Vladimir Putin, deşi a condamnat invazia Rusiei în Ucraina.