Banca internaţională a Rusiei, din care s-a retras România, a permis Rusiei consolidarea spionajului

DE Alexandru Pop | Actualizat: 13.04.2023 - 11:35
Sediul Băncii Internationale a Rusiei - Foto: Profimedia Images

Ambasadorul american la Budapesta, David Pressman, a anunţat că SUA au sancţionat peste cincizeci de persoane şi instituţii, pentru legăturile lor cu Rusia, inclusiv Banca Internaţională de Investiţii şi pe Imre Laszlóczki, vicepreşedintele ungar al IIB.

SHARE

Printre maghiarii sancţionaţi de Washington, se numără o serie de alţi lideri ai IIB, printre care preşedintele IIB, Nikolai Kozov, şi Georgij Potapov, vicepreşedintele Consiliului Guvernatorilor IIB.

IIB a favorizat spionajul

"Suntem îngrijoraţi de faptul că guvernul ungar continuă să menţină legături strânse cu Rusia, în ciuda agresiunii brutale neîncetate a Rusiei împotriva Ucrainei şi a ameninţării la adresa securităţii transatlantice", a declarat ambasadorul SUA la Budapesta.

"Prezenţa acestei platforme opace a Kremlinului (IIB) în inima Ungariei ameninţă securitatea şi suveranitatea poporului ungar, a vecinilor săi europeni şi a aliaţilor săi din NATO", a spus Pressman.

Citeşte şi: Scurgere de informații arată spionajul SUA asupra aliaților și în eșalonul superior al armatei ruse

După ce Rusia a invadat Ucraina, în februarie 2022, Bulgaria, Cehia, România şi Slovacia şi-au încheiat participarea la IIB.

Guvernul ungar nu a luat însă nici o măsură împotriva băncii, care şi-a mutat operaţiunile la Budapesta, în 2019, conform News.ro.

Citeşte şi: Corespondentul WSJ în Rusia, arestat de FSB pentru „spionaj”. Moscova: „Prins asupra faptului”

Pressman spune că SUA şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la prezenţa băncii, dar că, spre deosebire de alţi aliaţi NATO, guvernul premierului Viktor Orban a respins aceste îngrijorări şi a găzduit în continuare IIB.

"Prin acest anunţ, Statele Unite demonstrează că vor lua măsuri ca răspuns la opţiunile Ungariei şi pentru a limita accesul Rusiei şi al persoanelor sancţionate la sistemul financiar internaţional", a punctat ambasadorul.

Mecanim de corupţie

Un comunicat a Trezoreriei SUA arată că prezenţa IIB la Budapesta a permis Rusiei să îşi consolideze prezenţa serviciilor de informaţii în Europa şi "ar putea servi drept mecanism pentru corupţie şi finanţare ilicită, inclusiv pentru încălcări ale sancţiunilor".

"Prezenţa IIB la Budapesta permite Rusiei să îşi sporească prezenţa serviciilor de informaţii în Europa, deschide uşa pentru activităţile de influenţă malignă ale Kremlinului în Europa Centrală şi în Balcanii de Vest şi ar putea servi drept mecanism pentru corupţie şi finanţare ilicită, inclusiv pentru încălcarea sancţiunilor", se arată în comunicatul Trezoreriei Americane.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te