Un general ucrainean vrea să bombardeze Rusia, dar doar cu arme fabricate în Ucraina: „Pentru popor”

DE Alin Crișan | Actualizat: 15.07.2023 - 13:36
Generalul ucrainean care vrea să bombardeze Rusia, imagine cu caracter ilustrativ - Foto: Twitter

Generalul Valeri Zalujni, comandantul Statului Major al armatei ucrainene, declară într-un interviu că este hotărât să obţină o victorie totală pentru ţara sa recucerind inclusiv Crimeea şi spune că nu va ezita să atace şi să ucidă inamicul, inclusiv pe teritoriul rus.

SHARE

Generalul Valeri Zalujni, comandantul Statului Major al armatei ucrainene, declară într-un interviu pentru "The Washington Post" că este hotărât să obţină o victorie totală pentru ţara sa recucerind inclusiv Crimeea şi spune că nu va ezita să atace şi să ucidă inamicul, inclusiv pe teritoriul rus, iar dacă aliaţii occidentali pun condiţia să nu o facă cu armele lor, atunci Kievul îşi va fabrica propriile arme şi va ucide "numai atât cât este necesar".

Un general ucrainean vrea să bombardeze Rusia, dar doar cu arme fabricate în Ucraina: „Pentru popor”

Cotidianul american îi face un portret comandantului armatei ucrainene, care, între altele, a povestit cum a fost arestat pentru scurt timp când a ajuns pe aeroportul din Bruxelles, în urmă cu câţiva ani.

Cătuşele - la figurativ - pe care Occidentul le pune operaţiunilor sale militare l-au determinat pe generalul Zalujni să se gândească mai mult la viitorul Ucrainei, dincolo de actuala contraofensivă şi de acest război, şi la cum să facă ţara atât de puternică, încât nimeni să nu îndrăznească să o mai atace pe viitor. Pentru a realiza acest lucru înseamnă să producă arme pentru apărare, mai degrabă decât să se bazeze pe alţii pentru a i le furniza - este concluzia la care a ajuns şeful Statului Major ucrainean.

El deplânge faptul că Ucraina este dependentă de alte ţări pentru muniţie, în timp ce partenerii se luptă, la rândul lor, să-i satisfacă cererea. Cu cât Ucraina poate trage mai mult, imobilizând forţele ruseşti, cu atât mai puţine victime vor fi de partea ucraineană - este filosofia lui Zalujni (pe care a aplicat-o, de altfel, şi la Bahmut - n.r.). Dar ce se va întâmpla dacă preţioasa resursă va deveni cu atât mai rară cu cât războiul va dura mai mult? "Îmi pun această întrebare încă din martie anul trecut - şi nu doar mie, o pun peste tot pe unde pot să o pun", a spus Zalujni.

Citește și: A refuzat intrarea României în Schengen, dar este un centru al spionajului. Austria, hub pentru ruși

El îi critică dur pe omologii occidentali care spun că Ucraina ar avea suficiente resurse pentru a reuşi şi nu ar avea nevoie, de pildă, şi de avioane F-16. Este stânjenit şi de condiţia de a nu folosi armele occidentale în atacuri dincolo de graniţele ucrainene şi, ca să învingă Rusia, este decis să lupte potrivit propriilor termeni.

"Pentru a-mi salva poporul, de ce trebuie să cer permisiunea cuiva pentru ce să fac pe teritoriul inamic?" a declarat generalul Valeri Zalujni pentru The Washington Post într-unul dintre rarele interviuri acordate. "Dintr-un motiv oarecare, trebuie să mă gândesc că nu am voie să fac nimic acolo. De ce? Pentru că Putin va folosi arme nucleare? Copiilor care mor nu le pasă! Aceasta este problema noastră şi depinde de noi să decidem cum să ucidem acest inamic. Este posibil şi necesar să ucidem pe teritoriul său într-un război. Dacă partenerilor noştri le este teamă că le vom folosi armele, atunci vom ucide cu ale noastre. Dar numai atât cât este necesar" - a declarat generalul Zalujni.

Vrea să recupereze Crimeea

Cu toate acestea, Zalujni nu se sfieşte în legătură cu intenţia sa de a recupera Crimeea, peninsula anexată ilegal de Rusia în 2014, chiar dacă unii oficiali occidentali se îngrijorează în privat cu privire la răspunsul lui Putin dacă trupele ucrainene ar ajunge vreodată pe teritoriul considerat al său.

"De îndată ce voi avea mijloacele necesare, voi face ceva. Nu-mi pasă - nimeni nu mă va opri", a declarat Zalujni.

Viziunea sa pentru o Ucraină formidabilă este motivul pentru care se străduieşte să se gândească la propriul său viitor după război. Poate că îşi va lua o pauză.

Citește și: Orban:„Notorietatea brandului Forţa Dreptei este cam de 20-25%. Primul nostru aliat este cetăţeanul”

"Dar, aşa cum spune soţia mea: Bine, trei zile. Şi apoi ce urmează?", spune el râzând. Ar putea scrie o carte. I-ar plăcea să călătorească, deşi experienţa de pe aeroportul din Bruxelles l-a făcut mai precaut. Dar Zalujni se aşteaptă să fie ocupat şi după război.

Conceptul său de victorie este mai mult decât restabilirea integrităţii teritoriale depline a Ucrainei. "Victoria va fi atunci când vom avea o armată - poate nu chiar una foarte mare - care va garanta siguranţa copiilor care acum merg în căruţ, astfel încât aceştia să crească ştiind că acest lucru (o invazie - n.r.) nu se va mai întâmpla", a declarat generalul. "Şi asta înseamnă o muncă imensă. Trebuie să înceapă acum", a adăugat el.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te