Un avion polonez a apărut ca fiind deturnat deasupra Atlanticului. Ce s-a întâmplat de fapt

DE Andrei Vasilescu | Actualizat: 24.05.2021 - 16:29
Un avion polonez a apărut ca fiind deturnat deasupra Atlanticului. Ce s-a întâmplat de fapt Foto: express.co.uk

Un avion polonez a fost raportat ca fiind deturnat și că se află deasupra Atlanticului, la 20 mai. Pentru credibilitate, aparatul de zbor apărea ca fiind deturnat și pe site-ul de specialitate opensky-network. Totul s-a întâmplat cu două zile înainte de incidentul din Belarus,

SHARE

Primele informații despre eveniment au venit de la France News 24 care a scris: „În Polonia au loc exerciţii Renegade / Sarex-21. Deturnarea acestei aeronave poate fi un element al acestor exerciţii.” 

Citește și: Ryanair: Agenți KGB din Belarus s-ar fi aflat la bordul avionului deturnat

Forţele aeriene poloneze au anunțat pe site-ul oficial: “În timpul exerciţiului, vor fi efectuate patru episoade. Primul se va referi la răpirea unei aeronave civile ca un posibil mijloc de atac terorist care prezintă o ameninţare la adresa securităţii naţionale.

Citește și: Cristian Diaconescu: Sancțiunile UE împotriva Belarus pot fi drastice. Intervenția NATO, exclusă | Newsweek Romania

Al doilea episod va fi MassEvac (evacuare în masă) după ciocnirea a două nave cu persoane rănite, cu alertă de incendiu şi scufundare.

Citește și: Institutul Cultural Român, călcat și de DNA, nu mai poate plăti salariile din motive procedurale

Scenariul presupune efectuarea unei operaţiuni de salvare, salvarea bunurilor militare şi transportul victimelor la unităţile medicale.”, conform express.co.uk. 

Forțele aeriene poloneze au adăugat: „Obiectivul principal al exercițiului este de a testa capacitățile forțelor armate poloneze și ale sistemului civil, ca parte a sistemului de securitate de stat, pentru a face față crizelor specifice apărării aeriene și operațiunilor de salvare

Organizatorul exercițiului a fost Comandamentul Operațional al Forțelor Armate condus de generalul Bronisław Kwiatkowski.

Exercițiul s-a desfășurat în spațiul aerian al Republicii Polonia și în zonele din provinciile Pomerania de Vest, Pomerania și Mazovia, fiind implicate:

Comandamentul operațional al RSZ cu centre și centre subordonate, Comandamentul general al armatei poloneze cu unități militare subordonate, Jandarmeria militară, Forțele teritoriale de apărare , Agenția poloneză de navigație aeriană, Poliția, Garda de frontieră, Pompierii de stat, Serviciul de căutare și salvare maritimă, Ambulanța aeriană, Crucea Roșie poloneză și ofițerii universitari militari. 

Exercițiul din Polonia a avut loc înainte cu două zile de deturnarea avionului Ryan Air în Belarus

Interesant este că simularea deturnării uni avion cu pasageri a avut loc cu doar două zile înaintea incidentului real din Belarus, în care un avion de vânătoare MiG-29 pentru a intercepta o aeronavă comercială la bordul căreia se afla Roman Protasevici, opozant al regimului lui Aleksandr Lukașenko.

 Aeronava, care efectua o cursă Atena - Vilnius, a fost interceptată în spațiul aerian belarus, sub pretextul că la bord ar fi o bombă, și obligată să aterizeze pe aeroportul din Minsk. La aterizare, jurnalistul Roman Protasevici a fost arestat.

 

 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te