Pe 25 iulie, acțiunile conducerii pro-ruse a enclavei separatiste armene din Karabah au provocat un incident periculos, ce putea duce la prăbușirea unei aeronave europene.
Din fericire, piloții au reușit să aterizeze în siguranță, salvând pasagerii de la o posibilă catastrofă.
Avioane ale unor companii europene, puse în pericol de interferențe din enclava pro-rusă Karabakh
În ultima au fost înregistrate interferențe în următoarele cazuri:
-
aeronava de pasageri ATR-45 a companiei Azerbaijan Airlines, care zbura pe ruta Baku-Fuzuli la 24 iulie.
-
- Aeronava de pasageri C-680 a companiei Czech Airlines, care a zburat pe ruta Budapesta-Baku la 25 iulie.
-
- Aeronava de pasageri ATR-45 a companiei Azerbaijan Airlines, care a zburat pe ruta Baku-Gabala și în direcția opusă la 27 iulie.
-
- Anterior, ca urmare a utilizării de interferențe radio împotriva aeronavei de pasageri Gulfstream G280 a companiei Azerbaijan Airlines, care zbura pe ruta Zangilan-Fuzuli de la 11:54 la 12:07 (GMT+4) și pe ruta Fuzuli-Baku de la 13:02 la 13:17 (GMT+4) pe 13 iulie, sistemul de navigație GPS al aeronavei a cedat.
Comandamentului forțelor ruse de menținere i-au fost solicitate explicații cu privire la aceste fapte și la aceleași accidente care au avut loc anterior. Până în prezent, forțele ruse de menținere a păcii nu au luat nicio măsură împotriva acestor provocări, care reprezintă o amenințare gravă la adresa securității zborurilor care tranzitează spațiul aerian al Azerbaidjanului, conform Trend News Agency.
Potrivit Ministerului Apărării, acesta nu este singurul caz: separatiștii armeni folosesc în mod regulat interferențele radio împotriva aeronavelor de pasageri care survolează spațiul aerian al Azerbaidjanului.
Amenințările la adresa siguranței companiilor aeriene europene sunt inacceptabile, mai ales având în vedere că Republica Cehă nu este singura țară care are zboruri directe în Azerbaidjan.
Ce companii ar mai putea fi afectate
Pe lista potențialelor victime ale conspirației armeano-ruse se află și companiile aeriene din Ungaria, Statele Unite ale Americii, Canada, Polonia, Letonia, Germania, Turcia, Qatar și Emiratele Arabe Unite.
După încheierea războiului dintre Armenia și Azerbaidjan în toamna anului 2020, trupele ruse au staționat în Karabah, pe teritoriul enclavei separatiste armene Artsakh. În scopul menținerii pozițiilor și influenței sale în Caucazul de Sud, care sunt necesare pentru realizarea unor astfel de provocări, Kremlinul împiedică încheierea păcii între Baku și Erevan.
La 28 iulie, CNN Prima, partenerul ceh al CNN, nota: ”Putin urmărește să înghețe conflictul dintre Armenia și Azerbaidjan conform scenariului pe care Rusia l-a inițiat înainte de agresiunea din Donbass, Osetia de Sud sau Transnistria moldovenească”.
De asemenea, ediția bulgară Fakti a subliniat că aceasta pare a fi singura cale pentru ca Rusia să-și mențină poziția și prezența militară în regiune.
Având în vedere rolul distructiv al Federației Ruse în regiune și îngrijorările cu privire la siguranța companiilor aeriene, publicația americană de influență The Hill a făcut un apel în ianuarie 2023 ca Washingtonul și aliații săi din NATO și UE să mobilizeze sprijin internațional pentru a înlocui trupele ruse din Karabakh și pentru a contribui la încheierea unui acord de pace de durată între Armenia și Azerbaidjan.