Speculația, publicată de Jerusalim Post, are o serie de indicii.
Trump l-a concediat pe Mark Esper, secretar al Apărării, săptămâna trecută, lăsând loc suspiciunii că a vrut să-l îndepărteze pentru a putea ordona mișcări militare controversate.
Există deja mișcări în ceea ce privește o „coordonare” între Israel și SUA vizând Iranul. Elliott Abrams, principalul emisar al Administrației pentru Iran, a fost săptămâna aceasta în Israel pentru discuții cu prim-ministrul Benjamin Netaniahu.
Secretarul de stat Mike Pompeo va fi în Israel săptămâna viitoare timp de trei zile, iar joi seara, șeful Armatei israeliene, generalul Aviv Koceavi, a avut un dialog video cu omologul său din SUA, Mark Milley.
Pare a fi o reluare a ceea ce s-a întâmplat în 2008, după alegerile care l-au adus pe Barack Obama la putere. În Israel, se credea la cel mai înalt nivel că președintele George W. Bush nu va părăsi funcția, lăsând instalațiile nucleare iraniene în picioare. Dar așa s-a întâmplat.
Netaniahu a vrut, de fapt, să lanseze un atac în 2012, dar în cele din urmă nu a reușit să adune sprijin în Cabinet, astfel că IDF nu a întreprins niciun atac. Nu era o „urgență”.
Urgență ar putea fi acum, când raportul Agenției Internaționale pentru Energie Atomică din această săptămână a arătat stocul de uraniu în creștere al Iranului, subliniind că Teheranul nu este deocamdată pe punctul de a construi o bombă. Însă „ceasul ticăie”.
Un atac israelian împotriva Iranului este extrem de complicată și a fost întotdeauna privit de IDF ca o ultimă soluție. Doar dacă amenințarea este la nivelul care să justifice un atac militar preventiv.