Alegeri prezidențiale LIVE

Vezi rezultatele votului în timp real
Călin Georgescu 22,93 %
Marcel Ciolacu 19,16 %
99,91 %
Elena Lasconi 19,16 %
George Simion 13,87 %
Click aici pentru rezultate complete

UE și NATO, din care face parte România, ar putea trimite trupe în Ucraina. Ce lider a spus asta?

DE Alex Darvari | Actualizat: 27.02.2024 - 16:26
UE și NATO, din care fac parte România, se pregătesc să trimită trupe în Ucraina. Cine a spus asta? - Foto: Profimedia Images (Imagine cu caracter ilustrativ)
UE și NATO, din care fac parte România, se pregătesc să trimită trupe în Ucraina. Cine a spus asta? - Foto: Profimedia Images (Imagine cu caracter ilustrativ)

UE și NATO, din care face parte România, ar putea trimite trupe în Ucraina. Președintele Macron a confirmat această ipoteză în cursul zilei de azi.

SHARE

UPDATE  Președintele francez, Emmanuel Macron, a declarat luni că trimiterea de trupe occidentale în Ucraina nu trebuie exclusă, în timp ce liderii europeni au încheiat un summit privind susținerea Kievului.

"Nu există un consens astăzi pentru a trimite oficial trupe terestre, dar... nimic nu este exclus", a declarat Macron la o conferință de presă la Paris, unde reuniunea tocmai se încheiase. "Vom face tot ceea ce este necesar pentru a ne asigura că Rusia nu poate câștiga acest război".

"Înfrângerea Rusiei este indispensabilă pentru securitatea și stabilitatea Europei", a adăugat președintele francez citat de politico

Franța nu exclude trimiterea de trupe

Țările NATO și UE iau în considerare trimiterea de trupe în Ucraina, a afirmat în mod halucinant premierul pro-Moscova din Slovacia. 

Liderul slovac Robert Fico, care se opune de mult timp livrărilor militare către Ucraina și a adoptat o poziție considerată de unii critici ca fiind pro-rusă, a declarat că a aflat de această idee prin intermediul unor note înainte de o reuniune a liderilor europeni la Paris, potrivit msn.com

Membrii NATO au furnizat miliarde de dolari în arme și muniții Kievului și antrenează forțele ucrainene. 

Dar liderii NATO, inclusiv președintele american Joe Biden, au subliniat că alianța militară occidentală dorește să evite un conflict direct cu Rusia, care ar putea duce la un război global.

'Nici NATO și nici aliații NATO nu sunt parte la conflict', a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, la 14 februarie.

NATO nu a comentat vorbele lui Fico

Întrebat despre aceste comentarii, premierul ceh Petr Fiala a declarat: "Republica Cehă cu siguranță nu se pregătește să trimită soldați în Ucraina, nimeni nu trebuie să își facă griji în legătură cu acest lucru".

Fico a declarat că vede riscul unei mari escaladări a conflictului din Ucraina și că mai multe informații nu pot fi dezvăluite publicului.

Citește și: Iohannis, la o reuniune la Paris: „Prin susţinerea Ucrainei ne protejăm libertatea şi democraţia”

Aproximativ 20 de lideri europeni, inclusiv Fico, se reunesc astăzi la Paris pentru a-i transmite lui Putin un mesaj de determinare europeană în privința Ucrainei și pentru a contracara povestea Kremlinului, potrivit căreia Rusia este obligată să câștige un război care intră acum în al treilea an, a declarat Franța.

Invitația lui Macron

Președintele francez Emmanuel Macron i-a invitat pe liderii europeni la Palatul Elysee pentru o reuniune de lucru anunțată la scurt timp din cauza a ceea ce consilierii săi spun că este o escaladare a agresiunii rusești în ultimele săptămâni.

Citește și: Macron anunță „coaliția” pentru furnizarea de rachete cu rază lungă de acțiune către Ucraina

Fico a declarat că convocarea reuniunii a arătat că strategia Occidentului privind Ucraina a eșuat. El a spus că va participa într-un spirit constructiv, deși materialul de discuții i-a provocat "fiori pe șira spinării".

Acest lucru vine în contextul în care premierul polonez Donald Tusk a declarat luni că 'niciun compromis' nu este posibil cu omologii săi ungar și slovac dacă aceștia refuză să susțină în mod deschis Ucraina în fața invaziei Rusiei.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te