UE, sancțiuni împotriva Belgradului pentru acțiuni de a anexa Kosovo. Serbia o ia pe urmele Rusiei

DE Adina Mutăr | 02.10.2023 - 18:59
Poliția din Kosovo, pregătită să stopeze acțiunile sârbilor - Profimedia Images

UE, sancțiuni împotriva Belgradului pentru acțiuni de a anexa Kosovo. Serbia o ia pe urmele Rusiei. Comisia Europeană a confirmat luni că UE este pregătită să impună sancțiuni Serbiei din cauza atacurilor din nordul Kosovo.

SHARE

UE, sancțiuni împotriva Belgradului pentru acțiuni de a anexa Kosovo, dacă statele membre ale blocului găsesc suficiente dovezile implicării în acțiuni de a prelua Kosovo, pe care Serbia o socotește provincia sa.

„Uniunea Europeană este pregătită să evalueze măsurile față de Serbia dacă statele membre au decis că au suficiente informații, suficiente fapte” cu privire la atacurile din 24 septembrie, a declarat purtătorul de cuvânt al UE pentru Afaceri Externe, Peter Stano, potrivit Anadolu.

UE, sancțiuni împotriva Belgradului pentru acțiuni de a anexa Kosovo. Serbia o ia pe urmele Rusiei

Stano a subliniat că UE va acționa atunci când statele membre vor decide, deoarece măsurile restrictive necesită unanimitatea capitalelor UE.

El a spus că UE așteaptă „rezultatele finale ale unei investigații adecvate și amănunțite care să clarifice toate circumstanțele din jurul atacului terorist” și a subliniat că blocul se așteaptă la „cooperarea deplină și necondiționată a Serbiei”.

Stano a descris dezvăluirile recente despre „un depozit uriaș de arme în nordul Kosovo” și acumularea militară a Serbiei de la granița cu Kosovo drept o dezvoltare „foarte îngrijorătoare”.

Citește și: VIDEO Serbia a comasat trupe de artilerie și tancuri la granița cu Kosovo. Războiul pare iminent

Ministrul de Interne al Kosovo, Xhelal Svecla, a declarat că deține dovezi că Serbia a încercat să anexeze regiunea de nord a Kosovo, iar atacatorii s-au pregătit pentru asta de mult timp în baze militare.

La 24 septembrie, o ciocnire a izbucnit în satul Banjska din nordul Kosovo, lângă granița cu Serbia, când un grup de sârbi înarmați a blocat un pod cu două camioane.

Un schimb de focuri a izbucnit după ce grupul a deschis focul asupra poliției, lăsând un polițist mort și altul rănit.

Citește și: Zeci de sârbi s-au baricadat într-o biserică din Kosovo. Un polițist și trei suspecți au fost uciși

Tensiunile au crescut în mai, după alegerile municipale din zonele dominate de etnici sârbi, iar NATO a decis să desfășoare încă 700 de militari în misiunea KFOR de menținere a păcii, după ce 93 dintre soldații săi au fost răniți.

UE a fost criticată pentru că este îngăduitoare față de Serbia, deoarece a introdus doar măsuri temporare pentru că nu a luat măsuri pentru detensionare.

Kosovo și-a declarat independența față de Serbia în 2008, majoritatea statelor membre ONU, inclusiv SUA, Marea Britanie, Franța, Germania și Turcia, recunoscând-o ca țară autonomă.

Serbia, însă, consideră în continuare Kosovo teritoriul său.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te