Caspian Pipeline Consortium își suspendă activitatea. Posibilă creștere a prețurilor în România

DE Adina Mutăr | Actualizat: 06.07.2022 - 15:50
Un tribunal rus a decis suspendarea activității Caspian Pipeline Consortium/foto: profimedia
Un tribunal rus a decis suspendarea activității Caspian Pipeline Consortium/foto: profimedia

Un tribunal rus a ordonat Caspian Pipeline Consortium (CPC), ce operează una dintre cele mai mari conducte din lume aducând petrol din Kazahstan la Marea Neagră, să suspende activitatea timp de 30 de zile, potrivit Reuters.

SHARE

CPC, din care fac parte firmele americane Chevron și Exxon, care gestionează aproximativ 1% din petrolul mondial, a declarat că hotărârea de suspendare a operațiunilor are legătură cu documentația privind deversările de petrol și a precizat că trebuie să respecte hotărârea judecătorească de marți.

Viepremierul rus Viktoria Abramcenko a ordonat autorităților de reglementare, inclusiv autorității de reglementare a siguranței industriale Rostekhnadzor, să inspecteze instalațiile părții rusești a consorțiului.

Acesta a precizat că inspecția a descoperit unele nereguli în documentare privind modul de abordare a scurgerilor de petrol. O scurgere de petrol a avut loc la terminal anul trecut.

Trei surse din industrie au declarat pentru Reuters că livrările de petrol de la câmpuri către conducta CPC au fost neîntrerupte începând de miercuri dimineață și nu se știe când și dacă decizia tribunalului va fi pusă în aplicare.

În cazul în care livrările prin CPC vor fi oprite, aprovizionare în România va i grav perturbată, ceea ce va duce la o creștere a prețurilor produselor petroliere. 

Țițeiului prelucrat la Petromidia, cea mai mare rafinărie, deținută de compania națională de petrol și gaze din Kazahstan, ajunge în România prin sistemul de conducte CPC în portul rusesc, unde este încărcat pe vapor, după care tranzitează Marea Neagră pentru a fi descărcat în terminalul din portul Midia, conectat direct la rafinărie.

O parte din țițeiul rusesc transportat prin CPC este folosit de Lukoil pentru a-și aproviziona rafinăriile din România.

Putin vrea să oprească tranzitul spre Europa prin CPC

Summitul statelor din regiunea caspică, din capitala Turkmenistanului, Ashgabat, a implicat toate țările riverane Mării Caspice, și anume Azerbaidjan, Iran, Kazahstan, Rusia și Turkmenistan.

Reuniunea a fost atât de importantă pentru Rusia, încât președintele Vladimir Putin a participat personal, pentru prima dată când a ieșit din țară după debutul invaziei Ucrainei.

Interesul lui Putin pentru Marea Caspică este determinat de factori economici legați de „întoarcerea Rusiei spre est", o strategie ce implică oprirea totală a tranzitului prin CPC spre Europa, potrivit Anadolu Agency.

Odată cu începerea războiului, ruta directă către Europa - principalul partener economic al Rusiei și poarta de acces la piața mondială - a fost efectiv închisă. 

Ca urmare, Moscova a început să caute opțiuni alternative, iar Orientul Îndepărtat a devenit o alternativă valabilă. Deoarece capacitatea căilor ferate Transsiberian și chiar Baikal-Amur este limitată, noua rută prin Marea Caspică spre sud a apărut cea mai importantă strategie, ce ofere și o rută alternativă către Golful Persic.

Principalul factor care a determinat interesul lui Putin în cadrul reuniunii și în special în Turkmenistan este importanța țărilor din Marea Caspică în transportul și consumul de gaze, pentru a putea limita ponderea clienților europeni.

Ordinul prezent de suspendare a activității CPC pentru 30 de zile este o simulare a ceea ce urmează să se întâmple când Kremlinul va decide „întoarcerea spre est”.

 

 

 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te