15 membri ai UE, printre care Franța, Italia, Spania și Belgia, doresc un plafon de preț pentru gazele naturale importate, însă Germania, Olanda, Danemarca și alte țări nu susțin această idee.
Țările care se opun plafonării prețurilor spun că aceasta ar pune în pericol securitatea aprovizionării cu energie și ar putea afecta aprovizionarea cu gaze naturale, în special în lunile de iarnă.
Miniștrii UE ai energiei se vor reuni pe 25 octombrie pentru a discuta măsurile și plafonarea prețurilor, a declarat Leyen.
„Liderii au sprijinit foarte mult ideea de a permite companiilor care achiziționează în comun să formeze consorții și să lucreze împreună pentru a-și uni forțele, astfel încât să crească puterea pieței comune pentru cererea de gaze", a declarat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, la finalul primei zile a summitului liderilor UE de la Bruxelles.
Von der Leyen a precizat că accentul este pus pe modul de limitare a prețurilor extrem de ridicate la gaze.
Citește și
Spania, Franța și Portugalia anunță noul gazoduct subacvatic BarMar pentru Europa
Ce produse importăm și ce exportăm în Olanda. 5.500 de firme autohtone au capital olandez
Liderii au evaluat, de asemenea, referința europeană pentru prețurile la gaze, numită Title Transfer Facility (TTF), și a adăugat că TTF se raportează în principal la gazele din conducte în trecut, dar astăzi piața se schimbă și vin mai multe gaze naturale lichefiate.
TTF nu mai reflectă situația reală a pieței, prin urmare, Comisia va elabora un nou indice complementar pentru a include situația prețurilor GNL.
Von der Leyen a mai spus că, până la elaborarea indicelui de preț al GNL, Comisia va lua o măsură temporară în acest proces.
Comisia va stabili un mecanism de corecție a pieței pentru a limita creșterile excesive ale prețurilor la gaze și influenț asupra costului energiei electrice."
De asemenea, Comisiei lucrează la stabilirea unui coridor de preț temporar în tranzacțiile cu gaze naturale pentru a limita imediat prețurile..