Spania, Franța și Portugalia anunță noul gazoduct subacvatic BarMar pentru Europa

DE Elena Andrei | Actualizat: 21.10.2022 - 17:15
Pedro Sanchez, Emmanuel Macron și Antonio Costa/foto: Profimedia Images
Pedro Sanchez, Emmanuel Macron și Antonio Costa/foto: Profimedia Images

Spania și Franța au ajuns la un nou acord pentru construirea unei conducte de gaz subacvatice de la Barcelona la Marsilia, anulând un proiect de gazoduct care era blocat de mult timp și care ar fi conectat țările prin Pirinei.

SHARE

Gazoductul va permite Spaniei și Portugaliei, doi dintre principalii importatori de gaz natural lichefiat (GNL), să își aducă surplusul de aprovizionare în Franța și în alte țări europene.

GNL a devenit produsul de bază pentru a înlocui volumele uriașe de gaz rusesc pe care Kremlinul le-a tăiat de la lansarea invaziei din Ucraina.

Uniunea Europeană încearcă să obțină cât mai mult GNL posibil din punct de vedere comercial pentru a trece iarna fără pene de curent majore sau raționalizări de gaz.

Acordul a fost anunțat joi de premierul spaniol Pedro Sánchez, de președintele francez Emmanuel Macron și de premierul portughez António Costa, înaintea unui summit UE la Bruxelles, unde criza energetică va fi subiectul principal.

„Este o veste foarte bună pentru Europa", a declarat Sánchez. „Această solidaritate este coerentă cu tranziția noastră ecologică."

„Obiectivul este ca Spania și Portugalia să fie mai bine conectate la restul continentului", a declarat Macron.

Înțelegerea înseamnă că proiectul MidCat este abandonat oficial, au confirmat liderii.

Conducta, cu o lungime de 226 de kilometri, trebuia să conecteze rețeaua de gaze a Spaniei la cea a Franței traversând Pirineii, de la Hostalric, în Catalonia, la Barbaira, în sudul Franței.

MidCat era blocat din 2019, când un raport independent a pus la îndoială prețul și rentabilitatea gazoductului.

Dar războiul din Ucraina și criza energetică care a urmat au dat un nou impuls și au alimentat apelurile din partea Madridului și a Lisabonei de a finaliza proiectul.

Macron a fost împotrivă, susținând că gazoductul era prea costisitor, nealiniabil cu ambițiile ecologice ale UE și incapabil să transporte energie electrică.

Citește și

Parlamentul olandez adoptă o rezoluție prin care se opune intrării României în Schengen

Cine va fi premier al Marii Britanii? Casele de pariuri indică posibila revenire a lui Johnson

Liderul francez argumentase că cele două conducte existente care trec din Spania în Franța prin Țara Bascilor sunt folosite doar la "50% până la 60%" din capacitatea lor totală.

Guvernul german al cancelarului Olaf Scholz, care încearcă să înlocuiască gazul rusesc, a făcut, de asemenea, presiuni pentru finalizarea conductei.

Acordul de joi pune capăt unor tensiuni care durează de luni de zile.

În locul conductei subterane MidCat, țările vor construi o conductă subacvatică nouă, denumită BarMar, care va lega Barcelona de Marsilia.

De asemenea, țările se angajează să finalizeze o altă interconexiune de gaze, denumită CelZa, între Celourico da Beira, în Portugalia, și Zamora, în centrul Spaniei.

Conductele vor transporta inițial gaz, un combustibil fosil poluant care contribuie la schimbările climatice, dar vor fi treptat readaptate pentru a transporta hidrogen și alte "gaze regenerabile".

În plus, Spania și Franța vor încerca să finalizeze o nouă conexiune electrică prin Golful Biscaya, lucrând în același timp pentru a identifica proiecte similare.

Sánchez, Macron și Costa se vor întâlni din nou la 9 decembrie pentru a stabili detaliile de finanțare ale proiectului BarMar.

Guvernul spaniol a sugerat anterior că orice nouă conexiune cu Franța ar necesita fonduri UE din cauza dimensiunii sale transfrontaliere.

 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te