Borrell a subliniat că decizia Ankarei de a-şi deschide graniţele cu Europa subminează încrederea între cele două părţi, și a transmis Ankarei că situaţia de la graniţa cu Grecia este inacceptabilă, că Turcia nu ar trebui să încurajeze migranţii să se deplaseze în continuare către frontiera cu statele UE.
„Acţiunile unilaterale ale Turciei sunt un obstacol în dezvoltarea unor relaţii de încredere necesare astăzi mai mult ca oricând. Viaţa oamenilor nu poate fi pusă în pericol”, a afirmat Borrell într-un mesaj postat pe Twitter, după două zile de discuţii la Ankara, inclusiv cu miniştrii de externe, apărării şi de interne, informează Agerpres, citând AFP.
Cele două părţi au discutat despre asistenţa în continuare a UE pentru a ajuta Turcia să abordeze ”provocările care decurg din situaţia în Siria”, potrivit unei declaraţii a UE.
Uniunea Europeană se aşteaptă ca Ankara să îşi 'îndeplinească obligaţiile' în cadrul acordului UE-Turcia din 2016.
Despre întâlnirea cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, Borrell a menţionat că aceasta a fost lungă şi profitabilă.
Peste 10.000 de migranţi au încercat au încercat să treacă frontiera de vineri când Turcia a declarat că nu va mai respecta acordul din 2016 cu UE destinat să limiteze afluxul de migranţi în Europa, în schimbul unui ajutor de miliarde de euro.
Cele 27 de state membre ale UE s-au mobilizat pentru a contracara şantajul Ankarei care a decis să-i lase pe migranţi să treacă, reanimând spectrul crizei din 2015: de la începutul săptămânii, responsabilii de la Bruxelles au efectuat vizite în Grecia şi în Turcia, iar pentru miercuri este programată o reuniune de urgenţă ministerială la Bruxelles. Astfel, la cinci ani de la afluxul masiv de refugiaţi, UE a consolidat controlul la frontiere, dar rămâne în căutarea unei politici eficiente de azil.