„Lista neagră a fost aprobată. Include 11 persoane, inclusiv cetățeni din Rusia, China și Libia", a menționat sursa.
Potrivit diplomatului, numele persoanelor sancționate vor fi publicate în curând în jurnalul oficial al UE. Tuturor li se va interzice intrarea în UE, în timp ce activele lor din statele membre ale UE vor fi înghețate.
Citește și
UE sancţionează China pentru încălcarea drepturilor omului uigurilor în Xinjiang
Dosar penal împotriva mercenarilor ruși Wagner pentru tortură și ucidere în Siria
Șeful diplomației europene, Josep Borrell, a informat că uniunea va declanșa regimul european de sancțiuni împotriva persoanelor considerate responsabile de încălcarea drepturilor omului.
„Lista neagră” cu cei ce încalcă drepturile omului
Noua listă neagră în cadrul regimului de sancționare a fost discutată la 17 martie de ambasadorii statelor membre.
UE l-a plasat pe șeful juntei din Myanmar, Min Aung Hlaing, pe „lista neagră” de înghețare a activelor și de interzicere a vizelor pentru o lovitura de stat și reprimarea manifestanților.
Blocul de 27 de națiuni a adăugat pe listă alți nouă ofițeri superiori și pe șeful Comisiei Electorale din Myanmar.
Listările - aprobate luni de miniștrii de externe la Bruxelles - reprezintă primele măsuri punitive ale UE în urma loviturii de stat din Myanmar.
La 2 martie, Bruxelles a declanșat pentru prima dată mecanismul de sancționare pentru încălcarea drepturilor omului, sancționând patru cetățeni ruși: procurorul general, Igor Krasnov, șeful Comitetului de Anchetă, Alexander Bastrikin, șeful Serviciului Federal al Penitenciarelor, Alexander Kalașnikov și șeful Gărzii Naționale, Viktor Zolotov.
UE îi consideră responsabili pentru cazul Alexei Navalnîi.
Luni, Tribunal Militar rus a confirmat că sprijină Comitetul de Anchetă în decizia de a nu investiga posibila otrăvire cu noviciok a lui Navalnîi, potrivit avocaților acestuia.