Ucrainenii deportați în Rusia, bătuți și maltratați de soldații ruși

DE Daniel Toșa | 28.04.2022 - 11:24
Ucrainenii deportați în Rusia, bătuți și maltratați de soldații ruși/FOTO: Twitter/Michael MacKay

La trei săptămâni de la eliberare, Volodymyr Khropun pare încă vizibil zdruncinat de traumele pe care le-a îndurat. Voluntar al Crucii Roșii, el a fost capturat de forțele rusești și deportat în Rusia.

SHARE

La 18 martie, Volodymyr conducea un autobuz școlar în satul Kozarovychi, la aproximativ 40 km nord-vest de Kiev, pentru a evacua câțiva civili care erau blocați acolo în mijlocul luptelor. Când a încercat să convingă soldații ruși să îl lase să treacă de punctul lor de control, aceștia l-au reținut.

În primele zile a fost ținut în subsolul unei fabrici dintr-un sat din apropiere, alături de alți civili, 40 de persoane într-o cameră de 28 de metri pătrați (300 de metri pătrați).

"Am fost bătuți cu puștile, loviți cu pumnii și picioarele. M-au legat la ochi și mi-au legat mâinile cu bandă adezivă. Au folosit Taser-uri și au continuat să ceară informații despre armată", a declarat Volodymyr.

"Unul dintre soldați era foarte tânăr, aproape un copil. A folosit Taser-urile pe gâtul oamenilor, pe față, pe genunchi. Parcă se distra".

Citește și: Putin și Zelenski se întâlnesc în următoarele zile la presiunea lui Erdogan. Ce șanse de pace sunt

După ce au fost reținuți timp de aproape o săptămână în Ucraina, au fost transportați în Belarus.

"Au crezut că nu putem vedea, dar eu am văzut satele pe lângă care treceam, Ivankiv, Cernobîl și apoi am văzut cum am trecut granița", a spus el.

Acte emise cu "Republica Socialistă Sovietică Ucraineană"

În Belarus, aceștia au primit un document de identitate. Acesta spune că este eliberat de armata Federației Ruse și descrie locul de naștere al lui Volodymyr ca fiind "Republica Socialistă Sovietică Ucraineană". Acesta este modul în care era cunoscută Ucraina înainte de destrămarea Uniunii Sovietice în 1991, înainte de a deveni o țară independentă. Este un semn al ambițiilor Rusiei în regiune.

Citește și: Forțele rusești de pe Insula Șerpilor, atacate de armata ucraineană în cursul nopții de marți

Din Belarus, spune Volodymyr, au fost duși la o închisoare din Rusia.

"Tortura a continuat. Ne-au umilit, ne-au pus să îngenunchem și ne-au forțat în poziții incomode. Dacă ne uitam în ochii lor, eram bătuți. Dacă făceam ceva încet, eram bătuți. Ne-au tratat ca pe niște animale", a spus el.

Într-o seară, Volodymyr a numărat alte 72 de persoane aflate în detenție împreună cu el. Dar auzea că sunt mai mulți.

Din libertate, bătut și torturat în închisoare

"Am încercat să ne sprijinim unii pe alții. În unele zile nu ne venea să credem că toate acestea se întâmplau. Ne simțeam ca și cum am fi fost transportați din secolul 21 în secolul 16", a spus el.

După două săptămâni de detenție, la 7 aprilie, Volodymyr a fost luat din închisoare. El și trei femei civile ucrainene dintr-un alt centru de detenție au fost transportați cu avionul în Crimeea, care a fost anexată de Rusia de la Ucraina în 2014.

Femeile i-au spus lui Volodymyr că au fost, de asemenea, bătute. Nu înțelegeau unde erau duse, dar îi auzeau frecvent pe soldați folosind cuvântul "schimb".

Din Crimeea au fost duse pe șosea până la un punct situat la 32 km în afara Zaporizhziei și li s-a permis să traverseze pe jos un pod spre teritoriul controlat de Ucraina. Schimbul de prizonieri de război militari din ambele părți a avut loc înainte ca civililor ucraineni să li se permită să treacă pe jos. Era 9 aprilie. Le luase două zile să facă această călătorie.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te