Ucraina, „inclusă” în NATO prin trilaterala cu Polonia și Marea Britanie, plus alți aliați

DE Adina Mutăr | Actualizat: 02.02.2022 - 01:24
Ucraina, „inclusă” în NATO prin trilaterala cu Polonia și Marea Britanie/foto: unian

Ucraina, Polonia și Marea Britanie lucrează pentru a forma o alianță trilaterală, a anunțat marți ministrul de Externe al Ucrainei.

SHARE

„Nu putem aștepta să avem o țară sigură și prosperă undeva în viitor, când vom deveni membri ai UE și NATO. Avem nevoie de acestea astăzi", a scris ministrul de Externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, pe Facebook.

Menționând că informațiile despre „noua mică alianță” dintre cele trei țări nu sunt încă oficiale, Kuleba a anunțat că cele trei țări își întăresc proaspăta trilaterală în jurul căreia „grupează țări prietene”.

Oficialul a citat „formatul de cooperare în patru” dintre miniștrii de Externe și miniștrii Apărării din Ucraina și Turcia, precum și cel al „triunghiului Lublin” cu Polonia și Lituania și „trioul asociat” cu Georgia și Moldova, ca exemple „de succes” ce „se dezvoltă și aduc Ucrainei beneficii specifice”.

Un „format” ce nu ține de geografia locală

El a adăugat că această trilaterală este „un nou format care nu este legat de geografia locală”, ci de „principii comune”, care se străduiește să întărească securitatea, să dezvolte comerțul și este „gata pentru acțiuni concrete”.

Kuleba a adăugat că anunțul oficial al noului format este de așteptat să fie făcut în timpul vizitei omologului său britanic la Kiev, care a fost amânată deoarece Liz Truss a fost testată pozitiv pentru coronavirus și se autoizolează în prezent.

Anunțul vine pe fondul tensiunilor crescute între Kiev și Moscova, despre care estimările occidentale indică că a poziționat peste 100.000 de soldați ruși de-a lungul graniței cu Ucraina.

 

Polonia s-a declarat pregătită să sprijine apărarea Ucrainei

Prim-ministrul polonez, Mateusz Morawiecki, a susținut o conferință cu omologul său ucrainean, Denis Șmihal, la Kiev, și a declarat că Polonia este pregătită să sprijine Ucraina în energie, apărare și ajutor umanitar și a menționat că o rezoluție care sprijină integritatea teritorială și independența Ucrainei a fost adoptată la 27 ianuarie în Polonia.

Polonia va oferi Kievului arme defensive.

NATO a declarat marți că desfășoară un exercițiu de o săptămână în Polonia, concentrat pe manevrele într-un mediu urban.

Soldații britanici, ca parte a grupului de luptă consolidat Forward Presence (eFP) al NATO, au efectuat antrenament pe coasta baltică a Rusiei, la aproximativ 60 de kilometri de granița cu Kaliningrad, între Polonia și Lituania, potrivit NATO.

Trupele repartizate în grupurile de luptă eFP ale NATO țin în mod regulat cursuri de pregătire pentru a-și perfecționa abilitățile în timp ce învață cum să lucreze alături de soldații aliați, se arată în comunicat.

Grupul de luptă eFP din Polonia este condus de SUA.

Anterior, navele de război ale Marinei ruse au organizat un exercițiu în largul coastei Kaliningradului.

NATO în blocul estic

La un summit din 2016 de la Varșovia, membrii NATO au decis să stabilească o prezență avansată sporită în blocul estic.

Desfășurată complet până în iulie 2017, prezența avansată sporită a NATO cuprinde patru grupuri de luptă multinaționale de dimensiunea unui batalion, furnizate de națiuni-cadru și alte state membre contributive, pe o bază voluntară, pe deplin durabilă și rotațională.

Albania, Republica Cehă, Islanda, Italia, Muntenegru, Polonia, Slovacia, Slovenia și Spania contribuie la grupul de luptă condus de canadian din Letonia.

În Lituania, grupul de luptă condus de germani este contribuit de Belgia, Republica Cehă, Islanda, Luxemburg, Țările de Jos și Norvegia.

Danemarca, Franța și Islanda contribuie la grupul de luptă condus de Regatul Unit din Estonia, în timp ce Croația, România și Regatul Unit fac parte din grupul de luptă condus de SUA din Polonia.​​​​​​

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te