Potrivit lui Bondarev, evenimentele recente arată că Turcia trece treptat și constant de la statutul de țară neutră la cel de țară neprietenoasă.
El a menționat că această serie de "decizii provocatoare" a avut loc după vizita președintelui ucrainean Volodimir Zelenski în Turcia, în care Ankara a susținut candidatura Ucrainei la NATO și a eliberat liderii Azovstal, în ciuda unui acord care prevedea rămânerea lor în Turcia până la sfârșitul conflictului.
Turcia se transformă în "dușmanul Rusiei"
Zelenski a anunțat că cinci membri ai forțelor de apărare Azov, care au apărat Mariupol în urma invaziei ruse din februarie 2022, se vor întoarce în Ucraina din Turcia. Acești soldați ucraineni s-au predat după ce orașul din sud-estul țării a căzut în mâinile rușilor.
După eliberarea lor din captivitatea rusă, bărbații au fost transferați în Turcia în septembrie în cadrul unui schimb de prizonieri. Conform acordului, aceștia erau obligați să rămână în Turcia până la încheierea conflictului, potrivit TASS.
Citește și: Turcia dă "verde" Suediei pentru aderarea la NATO. Jens Stoltenberg: "Este o zi istorică"
Bondarev a descris acest comportament drept o lovitură de cuțit în spate, referindu-se la întoarcerea trupelor ucrainene, și a calificat acțiunea drept neprietenoasă, rezultat al presiunilor exercitate de NATO.
Citește și: Stoltenberg: „NATO trebuie să ofere Ucrainei garanţii de securitate după război”
El a mai afirmat că singurul motiv pentru care NATO are nevoie de Turcia este pentru a controla strâmtorile Mării Negre și pentru a influența regiunea Orientului Mijlociu, sugerând că Turcia ar trebui să ia în considerare părăsirea NATO și crearea unei alianțe cu Rusia.