Rusia a fost eliminată din Comisia Dunării, care a decis să-i revoce drepturile de membru din cauza atacurilor cu rachete și drone asupra Dunării de Jos din Ucraina. Turcia, invitată să intre în Coaliția Mării Negre.
Comisia a luat această decizie în cadrul reuniunii aniversare a 100 de ani, sub președinția Ucrainei.
Rusia, eliminată din Comisia Dunării
Rusia trebuie să se retragă din organizație până la 29 februarie 2024, în caz contrar, membrii Comisiei nu își vor recunoaște obligațiile față de Federația Rusă în temeiul Convenției de la Belgrad privind regimul navigației pe Dunăre, a anunțat ministrul de Externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba.
Această decizie este un răspuns la încălcarea principiilor navigației libere și sigure pe Dunăre, potrivit pravda.com.ua.
De asemenea, se bazează pe decizia Comisiei, adoptată la 17 martie 2022, de a revoca competențele reprezentanților Rusiei, de a le interzice participarea la reuniuni și de a-i exclude din Secretariatul Comisiei.
Comisia Dunării este o organizație internațională interguvernamentală înființată prin Convenția privind regimul navigației pe Dunăre, care a fost semnată la Belgrad la 18 august 1948.
Principalele sale scopuri sunt dezvoltarea liberei navigații pe Dunăre pentru nave comerciale, dezvoltare economică și culturală, conexiuni interstatale.
După excluderea Rusiei, Comisia va fi formată din Austria, Bulgaria, Croația, Germania, Ungaria, Moldova, România, Serbia, Slovacia și Ucraina.
În lunile noiembrie și decembrie, Rusia a fost exclusă din Consiliul Organizației Maritime Internaționale, reprezentantul Rusiei nu a reușit să fie ales la Curtea Internațională de Justiție, Rusia a devenit prima țară din istorie care a fost exclusă din Consiliul executiv al UNESCO.
Citește și: S-a format Coaliția Maritimă pentru securitatea la Marea Neagră. Marea Britanie și Norvegia o conduc
Pentru prima dată, Rusia nu a reușit să câștige un loc în Consiliul Executiv al Organizației pentru Interzicerea Armelor Chimice (OPCW).
Turcia, invitată să intre în Coaliția Mării Negre, condusă de Marea Britanie și Norvegia
Ministrul ucrainean al Apărării, Rustem Umierov, a propus ca Turcia să se alăture Coaliției Maritime pentru a consolida securitatea în Marea Neagră.
„Suntem recunoscători Turciei pentru sprijinirea Ucrainei din prima zi a invaziei pe scară largă în asigurarea securității Mării Negre. Invităm Turcia să se alăture Coaliției Maritime”, a spus Umierov în timpul unei întâlniri cu Levent Bilgen, noul ambasador al Turciei în Ucraina.
Citește și: Ucraina a primit nave pentru a asigura „coridorul civil” în Marea Neagră. Marea Britanie o ajută
Cele două părți au discutat despre o potențială cooperare în producția de apărare.
Ambasadorul Bilgen a subliniat că sprijinul deplin al Turciei pentru Ucraina va continua.
Eforturile Coaliției pentru Capacitate Maritimă, care a fost lansată de Regatul Unit și Norvegia, urmăresc să pună capăt interferenței Rusiei în libertatea de navigație, în special pentru a asigura funcționarea „culoarului de cereale”.