S-a format Coaliția Maritimă pentru securitatea la Marea Neagră. Marea Britanie și Norvegia o conduc

DE Adina Mutăr | Actualizat: 23.11.2023 - 17:45
S-a format Coaliția Maritimă pentru securitatea la Marea Neagră. Marea Britanie și Norvegia o conduc - Foto: profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)

S-a format Coaliția Maritimă pentru securitatea la Marea Neagră. Marea Britanie și Norvegia o conduc. Cele două țări s-au angajat să găsească modalități oentru a consolida și mai mult securitatea la Marea Neagră.

SHARE

Marea Britanie și Norvegia conduc noua Coaliție Maritimă pentru securitatea la Marea Neagră, în timp ce Germania și Franța conduc o nouă coaliție de apărare aeriană la sol a Ucrainei.

Aceste noi coaliții au fost anunțate la cea de a 17-a întâlnire a Grupului de Contact pentru Apărare a Ucrainei (UDCG) în format Ramstein în seara zilei de 22 noiembrie.

S-a format Coaliția Maritimă pentru securitatea la Marea Neagră. Marea Britanie și Norvegia o conduc

Coaliția pentru apărarea aeriană la sol a Ucrainei este formată din 20 de națiuni din cele 50 care oferă Kievului ceea ce are nevoie pentru a continua lupta împotriva Rusiei.

„Apreciez conducerea Germaniei și Franței în organizarea acestei inițiative importante”, a declarat secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, miercuri, înainte de întâlnirea virtuală.

Combinați, membrii UDCG au oferit Ucrainei mai mult de 80 de miliarde de dolari în asistență de securitate de la începutul anului 2022.

Citește și: Putin se declară "pregătit pentru discuții" de pace cu Ucraina, dar acuză Kievul de „neglijență”

​Detaliile despre coaliții, ce vor oferi, cum vor funcționa și cine va lua parte sunt limitate.

În urma întâlnirii, ministrul ucrainean al Apărării, Rustem Umerov, a lăudat Germania pentru că a oferit un nou angajament de ajutor de 1,4 miliarde de dolari, care include un număr nespecificat de sisteme de apărare aeriană IRIS-T suplimentare cu interceptori și un sistem suplimentar de apărare aeriană Patriot.

Citește și: UE promite ajutor militar Ucrainei de 20 miliarde €. Nu a strâns nici 5 miliarde. Care e motivul?

Acestea, precum și aproximativ 20.000 de obuze de artilerie de 155 mm și 8.000 de mine antitanc vor fi livrate până la jumătatea lunii decembrie, a spus Umerov.

Potrivit War Zone, cinci puncte importante au fost stabilite la întâlnire, anunțate de Ministerul Apărării din Ucraina după cum urmează::

„1. S-a format o nouă coaliție de apărare aeriană la sol. Germania și Franța au preluat conducerea. Coaliția include 20 de țări. Oferirea orașelor noastre o apărare aeriană suplimentară este una dintre prioritățile pentru această iarnă.

2. Olanda a pregătit 2 miliarde de euro pentru ajutor militar Ucrainei.

3. Ca urmare a vizitei ministrului Apărării, Germania a anunțat deja un pachet de ajutor de 1,4 miliarde de dolari, ce include 4 sisteme IRIS-T, 8.000 de mine antitanc noi, 1 sistem Patriot, muniție de artilerie de 155 mm. Va ajunge în Ucraina până la jumătatea lunii decembrie.

4. Liderul coaliției IT, Estonia, oferă finanțare de 500.000 de dolari pentru activitățile coaliției IT, pe lângă angajamentul Luxemburgului de 10 milioane euro.

5. Regatul Unit și Norvegia, în cadrul Coaliției Maritime, vor căuta modalități de a consolida și mai mult securitatea în Marea Neagră.”

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a mulțumit noii coaliții pentru apărarea aeriană a Ucrainei.

„Liderii organizării sunt Germania și Franța. Sunt recunoscător pentru această conducere. De asemenea, sunt recunoscător fiecărei țări care participă la aceste eforturi, care permit orașelor și satelor noastre să fie mai protejate de atacurile rusești”, a spus el.

„Nu totul poate fi spus încă public, dar scutul ceresc al Ucrainei devine mai puternic literalmente în fiecare lună.”

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te