La nivelul anului 2018, economia cândva emergentă a Turciei a încetinit puternic, înregistrând un avans de 2,6%, faţă de 7,4% în 2017, și cea mai slabă performanță din ultimii zece ani (în 2009, Turcia a intrat prima dată în recesiune, pe fondul crizei economice globale și a unei inflații puternice).
Sectorul construcţiilor a scăzut cu 8,7% în trimestrul IV din 2018, în timp ce în industrie s-a înregistrat un declin de 6,4%. Cheltuielile de consum au scăzut cu aproximativ 9%, după ce rata inflaţiei a atins cel mai ridicat nivel din ultimii 15 ani.
Această încetinire este explicată în mare parte de inflația foarte mare. Lira turcească s-a depreciat cu 30% față de dolar în 2018, iar în februarie 2019 inflația s-a mai domolit, ajungând la 19,67%, în cifre anualizate, și revenind sub pragul de 20% pentru prima dată din august 2018.
De asemenea, îngrijorările cu privire la efectele influenţei preşedintelui Tayyip Erdogan asupra economiei, înrăutățirea relaţiilor cu SUA și costurile ridicate cu împrumuturile au afectat perspectivele de investiţii, notează AFP.
Cum până la alegerile locale din Turcia mai sunt doar câteva săptămâni, iar formațiunea președintelui Erdogan, Partidul Dreptății și Dezvoltării (AKP), nu a pierdut niciun scrutin de 17 ani, autoritățile de la Ankara au început să ia fel de fel de măsuri împotriva creșterii prețurilor. De exemplu, după ce în februarie alimentele s-au scumpit cu peste 30% în cifre anualizate, au fost deschise magazine municipale, un fel de aprozare, în care legumele și fructele sunt comercializate la prețuri reduse.
Citește și Dragnea, aprozarele și comunismul care săpa în tine durere și teamă