Prin memorandumul de înțelegere, semnat la 3 octombrie, cele două țări s-au angajat să dezvolte cooperarea bilaterală științifică, tehnică, tehnologică, juridică, administrativă și comercială pe uscat și pe mare în domeniul hidrocarburilor.
De asemenea, au fost luate măsuri pentru consolidarea colaborării în domeniile energiei, apărării, comerțului și comunicațiilor în timpul vizitei ministrului de Externe, Mevlut Cavusoglu, a ministrului Energiei și Resurselor Naturale, Fatih Donmez, a ministrului Apărării, Hulusi Akar, a ministrului Comerțului, Mehmet Mus, a directorului de comunicare Fahrettin Altun și a purtătorului de cuvânt prezidențial Ibrahim Kalin.
Faza de implementare a acordurilor din 2019
Aceste acorduri au fost încheiate după un memorandum de înțelegere anterior, în noiembrie 2019, care a marcat granițele maritime dintre Turciei și Libia în Marea Mediterană, pregătind totodată terenul pentru o cooperare sporită în domeniul securității și al cooperării militare.
Odată cu cele mai recente acorduri, măsurile din aceste memorandumuri au intrat acum în faza de implementare.
Citește și
VIDEO SUA intră în testări cu B-21 Raider, cel mai letal și temut bombardier nuclear din lume
V-ați aruncat mobilele vechi? Un Motorola se vinde acum pe eBay și cu 1.800 de lire sterline
Cavusoglu a declarat că acordul privind hidrocarburile vizează cooperarea între companiile turcești și libiene, inclusiv în domeniile explorării și forajului, „cu o înțelegere avantajoasă pentru ambele părți, atât pe uscat, cât și pe mare și în jurisdicțiile noastre".
Abdul Hamid Dbeibeh, liderul Guvernului de uniune de la Tripoli, a declarat că, în conformitate cu Acordul maritim semnat cu Ankara, vor fi efectuate lucrări de explorare petrolieră.
Scurgerile de gaze din gazoductele Nord Stream 1 și Nord Stream 2, care au fost construite pentru a transporta gaze naturale din Rusia în Europa, au ridicat problema siguranței gazelor naturale transportate din Libia în Europa prin linia Green Stream, care se întinde pe 510 kilometri. Astfel, se iau măsuri pentru securitatea acesteia.
Din punct de vedere geopolitic, Grecia nu dorește ca granița maritimă turco-libiană să îi taie accesul la Mediterana de Est și nu dorește ca acordul Ankarei cu Tripoli să creeze un precedent pentru alte țări.
În condițiile în care ochii lumii sunt ațintiți asupra războiului dintre Rusia și Ucraina, Turcia își consolidează poziția în Mediterana de Est și în Libia.
Întrucât securitatea energetică este la fel de vitală ca și energia în prezent, mișcarea Turciei de a deveni „o țară centrală sigură în domeniul energiei” este o prioritate a strategiei sale.