Turcia, în pragul revoltei populare. Operațiuni de salvare suspendate, focuri de arme

DE Adina Mutăr | Actualizat: 13.02.2023 - 08:00
O echipă de căutare și salvare HUBA Rescue24 din Ungaria, pe aeroportul Adana/Foto: Profimedia Images

Ciocnirile violente între supraviețuitori care se luptă pentru hrană și apă îngreunează eforturile de salvare în sudul Turciei. Drept urmare, mai multe organizații umanitare au fost nevoite să își suspende operațiunile.

SHARE

Echipe internaționale își încetează operațiunile din cauza temerilor legate de securitate, după ce au fost raportate focuri de armă în zona dezastrului, potrivit Daily Mail.

Salvatorii germani și armata austriacă au raportat ciocniri între facțiuni anonime, care se așteaptă să devină mai violente pe măsură ce rezervele de hrană vor scădea în zilele următoare.

Biroul ONU pentru drepturile omului a îndemnat vineri toate părțile din zona afectată - unde operează militanți kurzi și rebeli sirieni - să permită accesul umanitar.

Soldații austrieci și salvatorii germani și-au întrerupt sâmbătă căutările timp de mai multe ore în Hatay, invocând o securitate dificilă pe fondul unor schimburi de focuri între grupuri locale.

Echipa israeliană s-a retras din motive de securitate

O amenințare "concretă și imediată" la adresa securității a determinat o echipă israeliană trimisă în Turcia pentru a oferi ajutor victimelor cutremurului să își întrerupă misiunea duminică, în timp ce bilanțul victimelor dezastrului a ajuns la 29.000 de morți, potrivit Debka

Echipa de 40 de persoane, majoritatea cadre medicale, care lucra în orașul Marash, din sudul Turciei, grav afectat, în apropiere de granița cu Siria, plănuia să rămână 10 zile. Aceștia au salvat 17 supraviețuitori din dărâmături, inclusiv copii, unii dintre ei bebeluși

Alte echipe internaționale de salvare au decis, de asemenea, să se retragă, având în vedere neliniștea tot mai mare a cetățenilor turci față de răspunsul slab al guvernului la cutremur.

CS al ONU se întrunește pentru deschiderea frontierei Turcia-nordul Siriei

Organizația Națiunilor Unite a avertizat că cel puțin 870.000 de persoane au nevoie urgentă de mese calde în Turcia și Siria. Numai în Siria, este posibil ca până la 5,3 milioane de persoane să fi rămas fără adăpost.

26 de milioane de persoane au fost afectate de cutremur, a declarat Organizația Mondială a Sănătății (OMS), care a lansat sâmbătă un apel de urgență pentru 42,8 milioane de dolari pentru a face față nevoilor imediate și uriașe în domeniul sănătății.

Aceasta a avertizat că zeci de spitale au fost avariate.

În orașul Gaziantep, restaurantele muncesc din greu, printre zeci de mii de voluntari, pentru a ajuta și a hrăni familiile sinistrate.

Oamenii suferă de foame, sete și de lipsa condițiilor de igienă. Adăposturile oferite nu sunt dotate nici cu strictul necesar, ceea ce crește nemulțumirea populației, greu lovită de cutremure.

Turcia nu s-a mai întâlnit cu asemenea catastrofă și nu era pregătită să facă față uriașului număr de sinistrați.

Ajutoarele ajung cu greu în nordul Siriei, unde 12 ani de atacuri ale regimului Assad asupra zonelor rebele din nord-vest au devastat sistemul de sănătate.

Șeful OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a transportat sâmbătă un avion plin cu echipamente medicale de urgență în orașul Alep, afectat de cutremur.

Regimul Assad a declarat sâmbătă că a aprobat livrarea de asistență umanitară în zonele afectate de cutremur aflate în afara controlului său în provincia Idlib, iar un convoi ar urma să plece duminică.

Livrarea a fost ulterior amânată fără explicații.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a îndemnat Consiliul de Securitate să autorizeze deschiderea de noi puncte de asistență transfrontalieră între Turcia și Siria.

Consiliul se va reuni pentru a discuta despre Siria, posibil la începutul săptămânii viitoare.

Turcia a declarat că lucrează la deschiderea a două noi rute către zonele controlate de rebeli din Siria.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te