Turcia nu va ratifica candidatura Suediei pentru aderarea la NATO dacă aceasta nu își îndeplinește obligațiile prevăzute în memorandumul tripartit, a declarat marți ministrul de externe al țării.
Citește și: Ucraina va fi primi peste 120 de tancuri occidentale în primul val. Kuleba: „Coaliția are 12 membri”
"Dacă într-o zi Suedia își îndeplinește obligațiile, atunci vom sta la masă și vom vedea. Dar, în acest moment, nu ne este posibil să spunem da candidaturii Suediei la NATO în aceste condiții", a declarat Mevlut Cavusoglu într-o conferință de presă comună cu omologul său ungar Peter Szijjarto la Budapesta.
Turcia a amânat următoarea reuniune tripartită programată pentru luna februarie la Bruxelles cu Suedia și Finlanda cu privire la candidaturile lor la NATO, a spus Cavusoglu, deoarece totul ar trebui să fie "transparent".
Vineri, politicianul danezo-suedez de extremă dreapta Rasmus Paludan a ars un exemplar al Coranului, cartea sfântă a Islamului, în fața unei moschei din Danemarca.
Citește și: Alertă cu bombă la Curtea de Apel din București: Au intervenit pirotehniștii SRI
Actul islamofob a avut loc la câteva zile după ce Paludan a ars o copie a Coranului în fața Ambasadei Turciei din Suedia, în timpul unui protest aprobat de poliție. Szijjarto a criticat, de asemenea, atacul asupra Coranului, spunând: "În calitate de creștin, de creștin catolic devotat, arderea și insultarea cărții sfinte a unei alte credințe nu este în niciun caz acceptabilă". El a adăugat: "Îmi pare rău, dar a numi arderea cărții sfinte a unei alte credințe libertate de exprimare este un nonsens."
Paludan a mai anunțat că va arde un exemplar din cartea sfântă musulmană în fiecare vineri până când Suedia va fi inclusă în alianța NATO.
Suedia și Finlanda au solicitat oficial aderarea la NATO în luna mai a anului trecut, o decizie stimulată de războiul Rusiei împotriva Ucrainei, care a început la 24 februarie 2022.
În cadrul unui memorandum semnat în iunie anul trecut între Turcia, Suedia și Finlanda, cele două țări nordice s-au angajat să ia măsuri împotriva teroriștilor pentru a obține statutul de membru al alianței NATO.
Citește și: Iohannis: Autorităţile au obligaţia să valorifice toate oportunităţile pentru a sprijini cercetarea
În cadrul acordului, Suedia și Finlanda au convenit să nu ofere sprijin unor grupări teroriste precum PKK (partidul muncitorilor din Kurdistan, considerată organizație teroristă) și ramificațiile sale și Organizația Fetullah (FETO) și să extrădeze suspecți de terorism în Turcia, printre altele.
Turcia spune că țările, în special Suedia, trebuie să facă mai mult, mai ales în urma unor demonstrații „teroriste provocatoare” și a arderii unor copii ale Coranului în Stockholm.