Turcia a lansat operațiunea „Claw Sword”, în Siria și Irak, ca răspuns la atentatul din 13 noiembrie

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 20.11.2022 - 10:08
Turcia a lansat operațiunea „Claw Sword”, în Siria și Irak. / Foto: Profimedia

Ministerul Apărării al Turciei a anunţat, duminică, că a lansat operaţiunea aeriană 'Claw Sword' în nordul Irakului şi al Siriei, regiuni 'utilizate ca baze de teroriştii' kurzi.

SHARE

'Avioanele au decolat de la bazele lor, operaţiunea aeriană a început', a transmis ministerul într-un comunicat, la o săptămână după atentatul comis pe o stradă comercială din centrul Istanbulului.

Operaţiunea aeriană a fost întreprinsă 'în conformitate cu drepturile de legitimă apărare ce decurg din articolul 51 al Cartei Naţiunilor Unite, pentru a elimina atacurile teroriste din nordul Irakului şi al Siriei, a asigura securitatea frontierelor şi a elimina terorismul de la sursă', a adăugat ministerul turc, relatează Agerpres, citând AFP.

În cursul nopţii, ministerul a postat pe Twitter următorul mesaj: 'A sosit ceasul pentru a da socoteală! Ticăloşii vor fi traşi la răspundere pentru atacurile lor perfide'.

Citește și: VIDEO S-a terminat „vara” în noiembrie! Ninge în 5 județe, zeci de utilaje de deszăpezire pe drumuri

'Cuiburile terorii sunt distruse de lovituri de precizie', a adăugat el, fără alte detalii despre ţintele vizate.

Raiduri aeriene turce au avut loc în mai multe oraşe din nordul Siriei, inclusiv oraşul Kobane, sâmbătă seara, au declarat forţele conduse de kurzi şi un grup de monitorizare din Marea Britanie, conform The Guardian.

"Kobane, oraşul care a învins Isis, este supus bombardamentelor de către aeronavele ocupaţiei turce”, a scris Farhad Shami, purtătorul de cuvânt al Forţelor Democratice Siriene (SDF) conduse de kurzi.

Turcia consideră Unităţile de protecţie a poporului kurd (YPG) - principala componentă a SDF - drept o extensie a PKK interzis.

Citește și: Sute de români și-au „rezolvat” facturile. Au fost prinși cu „intalații” de furat curent sau gaze

Shami a spus că au avut loc şi atacuri aeriene împotriva a două sate dens populate din provincia nordică Alep şi provincia nord-estică Hasakeh.

Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului din Marea Britanie a raportat că armata turcă a efectuat peste 20 de atacuri aeriene în cele două provincii. Grupul are o reţea extinsă de contacte în Siria.

Kobane, un oraş cu majoritate kurdă din nordul Siriei, lângă graniţa cu Turcia, a fost capturat de gruparea Stat Islamic la sfârşitul anului 2014, deşi luptătorii kurzi i-au alungat la începutul anului următor.

Atât PKK, cât şi YPG-ul au negat orice implicare în atacul de la Istanbul, în care au fost ucise şase persoane.

Atentatul din 13 noiembrie comis pe artera comercială aglomerată Istiklal din inima Istanbulului s-a soldat cu moartea a şase persoane şi rănirea altor 80.

Autorităţile au acuzat imediat de atentat Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) şi YPG (Unităţile de protecţie a poporului), miliţie kurdă activă în Siria, acuzată de Turcia că este afiliată PKK.

Potrivit comunicatului, ministrul Apărării Hulusi Akar 'a condus şi gestionat operaţiunea Claw Sword (...), de la centrul operaţiunilor armatei aerului'.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te