Trump vrea să scape de procesele federale și cere blocarea guvernului SUA. Cum vrea să facă asta

DE Alin Crișan | Actualizat: 21.09.2023 - 19:49
Trump vrea să scape de procesele federale și cere blocarea guvernului SUA. Cum vrea să facă asta - Foto: Profimedia Images/ Imagine cu caracter ilustrativ

Donald Trump, fostul preşedinte american, le-a cerut miercuri noaptea colegilor săi republicani din Congresul SUA să blocheze activitatea guvernului prin neaprobarea cheltuielilor bugetare.

SHARE

Agenţia apreciază că manevra este o încercare fără şanse de succes a lui Trump de a scăpa de procesele federale în care este inculpat.

Trump vrea să scape de procesele federale și cere blocarea guvernului SUA. Cum vrea să facă asta

Între republicanii majoritari în Camera Reprezentanţilor există deja disensiuni privind modul de acţiune în privinţa alocărilor bugetare, în lipsa cărora guvernul de la Washington va fi închis în mare măsură din 1 octombrie.

Citește și: Hillary Clinton: „Trump nu poate câştiga alegerile din 2024"

Preşedintele Camerei, republicanul Kevin McCarthy, face eforturi pentru a obţine un plan de finanţare pe termen scurt a executivului, însă un grup mic de radicali, inclusiv cei mai fervenţi susţinători ai lui Trump, complică situaţia.

Pe site-ul său media Truth Social fostul lider de la Casa Albă a afirmat că "republicanii din Congres pot şi trebuie să sisteze finanţarea tuturor aspectelor Guvernului transformat în armă al lui Joe Biden cel Necinstit" şi a avertizat că este "ultima şansă de a lăsa fără finanţare aceste urmăriri penale politice împotriva mea şi a altor Patrioţi".

Departamentul Justiţiei arătase deja că activităţile finanţate din "alocări permanente pe termen nelimitat" vor continua în orice caz.

Oficiul procurorului special care îl anchetează pe Trump nu a comentat oficial, însă conform ultimului comunicat privind finanţarea este acoperit de "alocarea permanentă, pe termen nelimitat, pentru procurorii independenţi".

Trump este acuzat în două procese federale: unul legat de încercările sale de a răsturna rezultatul alegerilor prezidenţiale din 2020, pe care le-a pierdut în faţa democratului Joe Biden, şi altul referitor la modul în care a gestionat unele documente secrete. El este urmărit penal şi în statele New York şi Georgia, iar procedurile respective nu ar fi afectate de blocajul la nivel federal, arată Reuters.

Casa Albă a insistat asupra independenţei procurorului special.

Atât Trump, cât şi Biden candidează din nou la preşedinţie în alegerile din 2024.

Citește și: Procesul lui Trump privind documentele clasificate este programat în mai 2024

Atât republicanii, cât şi democraţii au reacţionat la apelul lui Trump. Aliatul acestuia, congresmanul republican Matt Gaetz, a scris în reţeaua X (fostă Twitter): "Trump se opune rezoluţiei de continuare (a alocărilor, la nivelul exerciţiului bugetar precedent - n. red.). Rămâneţi pe fir".

Liderul minorităţii democrate din Cameră, Hakeem Jeffries, a folosit aceeaşi reţea socială pentru un alt mesaj: "Trump le-a cerut republicanilor din Cameră să închidă guvernul. Aceşti oameni sunt prea extremişti pentru a putea avea vreodată încredere în ei".

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te