Trump și-a trimis emisarii la Paris să boicoteze sprijinul pentru Ucraina. „Dăunează păcii”

DE Adina Mutăr | Actualizat: 17.04.2025 - 21:08
Trump și-a trimis emisarii la Paris să boicoteze sprijinul pentru Ucraina - Foto: Profimedia Images (imagine cu rol ilustrativ)
Trump și-a trimis emisarii la Paris să boicoteze sprijinul pentru Ucraina - Foto: Profimedia Images (imagine cu rol ilustrativ)

Trump și-a trimis emisarii la Paris să boicoteze sprijinul pentru Ucraina. „Dăunează păcii”. Secretarul de stat american începe la Paris discuții privind încetarea focului din Ucraina și tensiunile transatlantice în jurul acordului mediatizat de președintele SUA.

SHARE

Trump și-a trimis emisarii la Paris să boicoteze sprijinul pentru Ucraina.  „Dăunează păcii”.

Secretarul de stat american, Marco Rubio, a început joi discuții la Paris, menite să revigoreze negocierile blocate pentru încetarea focului în Ucraina și să abordeze tensiunile tot mai mari dintre SUA și Europa.

În acest timp, Statele Unite împreună cu Federația Rusă, Belarus și Eritreea, s-au opus condamnării „agresiunii ruse” în rezoluția ONU.

Trump și-a trimis emisarii la Paris să boicoteze sprijinul pentru Ucraina.  „Dăunează păcii”

SUA au motivat opoziția față de rezoluția ONU ce condamna agresiunea Rusiei în Ucraina prin faptul că „astfel de formulări nu contribuie la pace”.

De asemenea, înaintea întâlnirii de la Paris a emisarilor săi, Trump a refuzat oferta lui Zelenski de a cumpăra 10 sisteme de apărare aeriană Patriot din SUA, potrivit publicației BILD.

În articol se afirmă că Trump a refuzat o afacere de 50 de miliarde de dolari, Zelenski oferind un preț de 15 miliarde de dolari pe sistemele Patriot, alte 35 de miliarde de dolari fiind pentru cumpărarea altor arme americane.

În plus, Administrația Trump vrea să blocheze și ajutorul Europei pentru Ucraina, după ce a văzut că aliații s-au unit în tot felul de coaliții pentru a întări armata lui Zelenski.

The Economist scrie că, în conversații private, membrii echipei lui Trump se declară nemulțumiți de eforturile Europei de a consolida Ucraina.

De asemenea, potrivit publicației, oficialii Pentagonului l-au întrebat pe unul dintre aliații europeni ai Ucrainei de ce continuă să-i furnizeze arme lui Zelenski.

Rubio, la Paris, să ia „taurul” de coarne

În prima sa vizită oficială în Franța, Rubio s-a întâlnit cu președintele francez Emmanuel Macron și cu ministrul de Externe, Jean-Noel Barrot. Acesta a fost însoțit de Steve Witkoff, trimisul special al președintelui american Donald Trump pentru Ucraina și Orientul Mijlociu.

„Această vizită va servi la evaluarea stării negocierilor de pace menite să pună capăt agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei”, a declarat președinția franceză într-un comunicat.

Discuțiile urmează contactele recente dintre Macron și Trump și fac parte din eforturile „Coaliției voinței” de a obține acordul SUA pentru planurile europene de securitate a continentului.

Oficiali și miniștri ucraineni de nivel înalt au sosit la Paris pentru întâlniri separate cu oficiali americani și reprezentanți din Franța, Germania și Marea Britanie, cele trei țări care au elaborat planurile de asigurare a securității Ucrainei după încetarea focului.

„În cadrul vizitei, sunt planificate o serie de întâlniri bilaterale și multilaterale cu reprezentanți ai statelor Coaliției care doresc și sunt capabili să asigure securitatea, în special din Franța, Germania și Regatul Unit”, a scris Andri Iermak, șeful biroului președintelui ucrainean, pe Telegram.

Între timp, ministrul francez al Apărării, Sebastien Lecornu, se află la Washington pentru discuții cu secretarul american al Apărării, Pete Hegseth, care a ironizat anterior planurile „nerealiste” ale europenilor pentru pacea în Ucraina..

Trump vorbește din nou cu Putin

Moscova a declarat joi că dialogul cu Washingtonul este în desfășurare pentru a organiza o nouă conversație telefonică între președintele rus Vladimir Putin și președintele american Donald Trump.

„Încă nu s-a ajuns la un acord", a declarat consilierul prezidențial rus Iuri Ușakov jurnaliștilor de la Moscova.

De la învestirea lui Trump la sfârșitul lunii ianuarie pentru un al doilea mandat la Casa Albă, liderii au purtat două conversații telefonice.

Cea de-a doua conversație telefonică dintre cei doi președinți a avut loc la 18 martie, în aceeași zi în care SUA au intermediat două acorduri între Rusia și Ucraina – unul pentru „a asigura o navigație sigură” în Marea Neagră și altul pentru oprirea timp de 30 de zile a atacurilor care vizează infrastructura energetică – în urma discuțiilor din Arabia Saudită.

În ciuda acordurilor, ambele părți s-au acuzat reciproc de încălcarea pauzei.

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat, înainte de convorbirile de la Paris, că „Rusia rămâne unul dintre actorii cheie atunci când vine vorba de garantarea securității alimentare globale”.

Citește și: Turcia vrea conducerea forțelor navale din Marea Neagră împotriva Rusiei. Exerciții în România

Această securitate alimentară depinde însă de respectarea acordurilor privind siguranța comerțului pe Marea Neagră, încălcate de Rusia, care a continuat să atace porturile ucrainene de unde se exportă cereale.

Putin cere ridicarea sancțiunilor pentru transporturi de mărfuri, inclusiv din „regiunile ruse”, adică ucrainene ocupate de Rusia.

Citește și: SUA au refuzat să susţină o declaraţie a G7 care condamna atacul Rusiei asupra oraşului Sumî

„Rusia și-a îndeplinit cu bună-credință obligațiile care îi revin în temeiul contractelor internaționale. Suntem printre actorii cheie atunci când vine vorba de garantarea securității alimentare", a subliniat Lavrov.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te