Vin vremuri grele nu doar pentru Ucraina, ci și pentru întreaga Europă, după ce președintele american Donald Trump pare tot mai hotărât să lase Kievul și Europa să se descurce singure, fără ajutor militar în fața Federației Ruse.
Trump schițează dispariția Ucrainei. Rusia, gata de asaltul final
„Probabil va fi foarte, foarte, foarte dificil. Şi, desigur, în toate situaţiile dificile există o şansă. Dar vom avea şanse reduse – şanse reduse de supravieţuire fără sprijinul Statelor Unite”, a spus Zelenski după discuțiile în secret dintre Trump și Putin.
Donald Trump a discutat miercuri in secret cu Vladimir Putin despre posibila pace, în termeni rusești, stârnind reacții nervoase în rândul aliaților Europeni.
După discuțiile cu dictatorul de la Kremlin, Trump a nuanțat ideea că aderarea Ucrainei la NATO este puţin probabilă.
Citește și: Trump retrage trupe din România. Marea Britanie: Intrăm în război cu Rusia și apărăm Europa de Est
Mai mult acesta a reiterat discursul Moscovei precum ca Ucraina nu va fi putea să-și recapete întreg teritoriul pierdut în urma invaziei ruse. Rusia a anexat Crimeea în 2014 și alte patru oblasturi în primul an al invaziei din 2022.
Sursa foto: Profimedia images
Ucraina cere retragerea forţelor ruse din teritoriile ocupate şi susţine că trebuie să obţină fie aderarea la NATO, fie garanţii de securitate echivalente, pentru a preveni un nou atac din partea Moscovei.
Zelenski: Putin vrea o pauză pentru a-şi regrupa armata
În interviu, preşedintele ucrainean a susţinut că Vladimir Putin nu este interesat să negocieze un sfârşit al războiului, ci doar să obţină un acord de încetare a focului care i-ar permite Rusiei să scape de unele sancţiuni internaţionale şi să-şi refacă forţele armate.
Citește și. Vicepreședintele SUA, „război” cu UE pe tema alegerilor din România. „Anulate la presiunea Europei”
„Asta este, de fapt, ceea ce îşi doreşte. Vrea o pauză, să se pregătească, să se antreneze, să scape de unele sancţiuni sub pretextul unui acord de încetare a focului”, a afirmat Zelenski.