Trump retrage trupe din România. Marea Britanie: Intrăm în război cu Rusia și apărăm Europa de Est

DE Adina Mutăr | Actualizat: 15.02.2025 - 08:02
Trump retrage trupe din România - Foto: Profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)
Trump retrage trupe din România - Foto: Profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)
Trump retrage trupe din România - Foto: Profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)
Trump retrage trupe din România - Foto: Profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)
Marea Britanie: Intrăm în război cu Rusia și apărăm Europa de Est - Foto: Profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)
Marea Britanie: Intrăm în război cu Rusia și apărăm Europa de Est - Foto: Profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)

Președintele american, Donald Trump va retrage trupe din România și din Europa, conform unui plan întocmit din 2023. Marea Britanie a reacționat la declarațiile oficialilor lui Trump: Vom intra în război cu Rusia și vom apăra Europa de Est.

SHARE

Trump retrage trupe din România.  Generalii săi au întocmit un plan „maraton” vizând strategia apărării într-un nou mandat Trump. 

Citește și. Vicepreședintele SUA, „război” cu UE pe tema alegerilor din România. „Anulate la presiunea Europei”

Publicația Stars and Stripes, care operează în cadrul Departamentului de Apărare al SUA, scrie că actualul secretar adjunct al Apărării pentru Strategie, Austin Dahmer, a conturat un plan de acțiune destul de detaliat privind situația trupelor din Europa, încă din 2023, numit Marathon Initiative.

Trump retrage trupe din România. Îi trebuie în Pacific

Oamenii lui Trump au exprimat răspicat care este orientarea SUA în privința apărării. Miezul discursului vicepreședinitelui JD Vance de la Conferința de securitate de la Munchen n-ar fi trebuit să mire Europa.

Trump schimbă prioritățile de securitate către Oceanul Pacific și lasă Europa să se apere singură, ceea ce repetase de câte ori a atins subiectul participației SUA la NATO.

Citește și. Vicepreședintele SUA, „război” cu UE pe tema alegerilor din România. „Anulate la presiunea Europei”

Vance s-a concentrat pe denunțarea politicilor Uniunii Europene de combatere a știrilor false și a propagandei „așa-zise rusești”. El a dat de exemplu negativ anularea de către România a rezultatelor alegerilor prezidențiale din cauza presupusei intervenții ruse.

„Puteți crede că este greșit ca Rusia să cumpere reclame pe rețelele sociale pentru a vă influența alegerile. Dar dacă democrația voastră poate fi distrusă cu câteva sute de mii de dolari de publicitate digitală dintr-o țară străină, atunci nu a fost foarte puternică de la început”, a spus omul lui Trump

Vance a subliniat că, din aceste motive, nici nu vede loc de cooperare în probleme de securitate cu Europa.

„Cred, profund, că nu există siguranță dacă îți este frică de vocile, opiniile și conștiința care-ți ghidează propriul popor”, a spus Vance. „Dacă depuneți canditatura cu teamă de proprii voștri alegători, nu există nimic pe care America să-l poată face pentru tine. Și nu există nimic ce poți face pentru poporul american.”

Mesajul omului lui Trump era adresat în primul rând americanilor care i-au contestat și în cele din urmă „anulat victoria” pentru al doilea mandat pe motivul „interferenței Rusiei”.

Faptul că România a anulat turul doi al alegerilor prezidențiale din cauza interfernței Rusiei, demonstrată de rapoartele serviciilor secrete române, poate constitui un precedent în alegerile europene, iar Trump vrea pur și simplu ca acest motiv să dispară.

Prima zi de lucru a procurorului general al SUA numit de Trump, Pam Bondi, unul dintre avocații apărării președintelui în timpul primului proces de destituire, a fost marcată de o decizie revelatoare: Departamentul de Justiție a desființat Foreign Influence Task Force al FBI și limitează aplicarea activă a Legii privind înregistrarea agenților străini (FARA). 

Acum, dosarele penale în acest domeniu vor dispărea. Angajații care erau anterior în căutarea „influenței străine” sunt acum transferați pentru a combate cartelurile de droguri.

Restructurări și reduceri de personal și achiziții în armata lui Trump

Însă, în ciuda faptului că a făcut declarații atât de puternice, Vance nu a oferit detalii despre nicio acțiune practică pe care SUA le-ar lua pe baza acestei noi orientări de securitate.

Problemele de „securitate grea”, cum ar fi războiul Rusiei împotriva Ucrainei, nu au figurat în discursul lui Vance la Conferința de Securitate de la Munchen, deși, într-un interviu pentru The Wall Street Journal, acesta se arătase foarte dur la adresa Rusiei.

El declarase că SUA ar lovi Moscova cu sancțiuni și eventual acțiuni militare dacă președintele rus Vladimir Putin nu va fi de acord cu un acord de pace cu Ucraina care să garanteze independența pe termen lung a Kievului.

Vance a spus că opțiunea de a trimite trupe americane în Ucraina dacă Moscova nu reușește să negocieze cu bună-credință rămâne „pe masă”, dând un ton mult mai dur decât secretarul Apărării, Pete Hegseth, care sugerase că SUA nu vor angaja forțe.

În schimb, scrie publicația americană Stars and Stripes, care operează în cadrul Departamentului de Apărare al SUA, actualul secretar adjunct al Apărării pentru Strategie, Austin Dahmer, a conturat un plan de acțiune destul de detaliat pentru  Marathon Iniitiative în 2023 pentru a schimba prioritățile de securitate către Oceanul Pacific.

Acest raport motivează că pentru a descuraja China este necesară creșterea bugetului apărării cu o rată anuală de +10% și economisirea banilor. În același timp, una dintre sursele de economie ar trebui să fie armata, adică forțele terestre, precum și Garda Națională, numărul personalului și programele de arme, potrivit Defense Express.

În special, s-a propus abandonarea a patru brigăzi Stryker din șase, șase brigăzi de infanterie din 14 și două brigăzi de elicoptere de aviație a armatei din 12.

Se raportează că SUA aveau nevoie de forțe terestre puternice pentru operațiunile în Europa, dar dacă forțele terestre nu mai joacă un astfel de rol, atunci este posibil să se reducă finanțarea pentru armele lor. 

Printre programele propuse pentru a fi oprite se numără încetarea programelor pentru Vehicul multifuncțional blindat AMPV care ar fi înlocuit M113, pentru transportorul blindat Stryker, încetarea programului de înlocuire a vehiculului de luptă de infanterie Bradley - XM-30, modernizarea tunului autopropulsat M109A7 Paladin și modernizarea tancului Abrams, reducerea achiziționării de elicoptere AH-64 Apache și UH-60 Black Hawk.

Trump retrage contingentul american din Europa, inclusiv din România

Strategia Marathon Innitiative implică și retragerea contingentului american din Europa. Sunt vizate trupele Marinei SUA și Forțele Aeriene, care, în planul lui Trump, devin de mare importanță în Pacific. Raportul afirmă direct că acele forțe terestre care se află în Europa nu vor fi supuse reducerilor, dar vor fi transferate în Statele Unite.

În România se află un contingent de Forțe navale pentru Operații Speciale (FOS) americane. De asemenea, în România au fost prepoziționate produse militare, echipamente și materiale din înzestrarea United States Naval Special Warfare (US NSW), în scopul instruirii în comun și creșterii capacității de asigurare a unui răspuns adecvat la eventualele provocări de securitate din regiunea Mării Negre.

În România activează și legendara Divizie 101 Aeropurtată iar noi trupe au ajuns în țară unde au înlocuit militarii americani deja prezenți la Kogălniceanu încă din 30 iulie 2022.

Divizia 101 Aeropurtată  este una dintre unitățile americane de elită. Acești militari sunt în Europa, pentru prima dată în aproape 80 de ani, de la debarcarea din Normandia. Misiunea lor este protejarea flancul estic al NATO.

Riscul ca România să fie invadată pe cale terestră este socotit scăzut, zona cea mai vulnerabilă fiind reprezentată de litoralul dobrogean.

Astfel a apărut necesitatea compensării vulnerabilității din zona Dobrogei și are nevoie de ajutor din partea NATO în sectoarele aerian, maritim, intelligence și elemente de supraveghere.

Forțele Armate ala SUA din România de află în Dobrogea în Baza 57 Aeriană „Mihail Kogălniceanu”, din Regimentul 2 de Cavalerie Stryker (2nd Cavalry Regiment) şi au ajuns în România cu tot cu blindatele lor Stryker după invadarea Ucrainei.

La vremea respectivă ei s-au alăturat altor în jur de 700 de soldaţi americani, organizaţi într-un grup de luptă, dotaţi cu transportoare Stryker, maşini de luptă Bradley, tancuri Abrams şi elicoptere Black Hawk şi Apache, care se aflau deja de mai multă vreme în baza militară din judeţul Constanţa.

Oficial, şi alte două baze din România mai găzduiesc trupe americane. Este vorba de Deveselu, unde este scutul antirachetă Aegis Ashore, şi Câmpia Turzii, unde sunt dislocate drone MQ-9 Reaper, într-o unitate specializată în misiuni antiterorism, care anterior a acţionat în Orientul Mijlociu.

Zelenski prevede că Rusia va ataca țări NATO anul viitor

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat în timpul unei conferințe de presă în marja Conferinței de securitate de la München că rușii ar putea pregăti o agresiune împotriva țărilor NATO încă de anul viitor, potrivit Militarnyi.

Zelenski a dezvăluit că anul acesta, Rusia intenționează să formeze 15 divizii pentru antrenament în Belarus.

„Credem că toți vor fi staționați în Belarus, cel puțin parțial. Vor fi 100.000 până la 150.000 de soldați", a menționat președintele ucrainean.

Citește și: Trimisul special pe politică al lui Trump acuză: Biden, nu rușii au manipulat alegerile din România

El a subliniat că nu este sigur că această mare formație militară va fi folosită special pentru o ofensivă împotriva Ucrainei.

„Pot merge înainte în Ucraina, la fel ca în 2022 sau vor merge în Polonia sau în Marea Baltică. Cred că aceasta este ideea lui. Și cred că, cu tot ce am primit de la Informații, cred că el pregătește războiul împotriva țărilor NATO anul viitor”.

Marea Britanie: Intrăm în război cu Rusia și apărăm Europa de Est

Marea Britanie trebuie să fie pregătită să intre în război cu Rusia dacă Vladimir Putin decide să-și intensifice războiul în Europa de Est, s-a spus în Camera Comunelor, parlamentarii britanici criticând demersul lui Donald Trump de a discuta cu președintele rus un plan de a pune capăt războiului din Ucraina, fără să implice Europa și Ucraina. 

Premierul Sir Keir Starmer a trasat, de asemenea, o linie drastică între poziția președintelui SUA și a sa, spunând: „Nu există nicio negociere despre Ucraina care să nu includă Ucraina”.

Citește și: Trump menține trupele SUA în România, dar ne cere cheltuieli de 5% din PIB pentru apărare

Sir Julian Lewis, fostul șef conservator al Comitetului select al Apărării, a menționat că „motivul pentru care ocuparea Europei de Est la sfârșitul celui de al Doilea Război Mondial nu a dus la al treilea război mondial a fost că Statele Unite au umplut orice posibil vid și au inclus agresiuni suplimentare”.

„Așadar, dacă vrea o înțelegere împotriva dorințelor poporului ucrainean, cel puțin ar trebui să  garanteze direct securitatea acelei părți a Ucrainei care rămâne neocupată”.

Deputatul conservator Sir Bernard Jenkin a amintit că „unii dintre șefii apărării au exprimat acest lucru, că trebuie să fim pregătiți să ducem un război cu Rusia”, dacă este necesar, pentru a putea apăra Europa de Est și a descuraja Rusia.

El a adăugat că acest lucru ar fi necesar „dacă vrem să fim în vreo poziție de a garanta securitatea unei Ucraine independente și suverane, după orice s-a convenit între președintele Trump și președintele Putin”.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te