LIVE VIDEO / Trump își începe vizita în Marea Britanie într-o atmosferă ostilă

DE Alexandru Pop | Actualizat: 03.06.2019 - 12:44

Preşedintele SUA, Donald Trump, începe luni o vizită de stat de trei zile în Marea Britanie. Este a doua oară când liderul de la Casa Albă ajunge pe pământ britanic. Ca și la prima vizită, ostilitatea în rândul opiniei publice este destul de ridicată.

SHARE

UPDATE 11.30. Președintele SUA, Donald Trump, și soția sa, Melania, au aterizat pe Aeroportul Heathrow de la Londra.

Scopul principal al vizitei este de a marca împlinirea a 75 de ani de la debarcarea trupelor aliate în Normandia, motiv pentru care Donald Trump va vizita și Franța, după periplul prin Marea Britanie și Irlanda.

Contextul politic de la Londra, în care are loc această vizită, este deosebit de complicat, având în vedere criza Brexit-ului, rezultatele alegerilor europarlamentare, care a consfințit victoria populistului eurosceptic Nigel Farage, al cărui suporter este chiar Donald Trump, şi iminenta demisia premierului Theresa May, anunțată pentru vineri.

Înainte de a decola duminică seara de la Baza Andrews, de lângă Washington, în jurul orei locale 20:45 (00:45 GMT), Donald Trump a făcut câteva declarații care au tulburat și mai mult apele în Partidul Conservator, de guvernământ. 

El și-a declarat sprijinul pentru fostul ministrul de externe Boris Johnson, unul dintre promotorii unui Brexit ”dur”. Presa britanică a scos la iveală o înregistrare din 2015 cu Boris Johnson, în care acesta aprecia că președintele american ”a luat-o razna” cu decizia de a interzice cetățenilor britanici să călătorească în SUA, pe motiv că vrea să limiteze pericolul terorist.

Atmosfera a fost tensionată și de o afirmație explozivă a primarului Londrei, Sadiq Khan, care a comparat limbajul folosit de Donald Trump în întâlnirile cu susținătorii cu cel al "fasciștilor secolului XX".

Replica lui Trump a venit pe Twitter, unde l-a catalogat pe primarul Londrei drept un ”loser (perdant- n.red)”: ”@SadiqKhan, care, după cum spun toţi, a făcut o treabă îngrozitoare ca primar al Londrei, a făcut comentarii <<răutăcioase>> faţă de Preşedintele Statelor Unite aflat în vizită, de departe cel mai important aliat al Marii Britanii. Este un ratat care ar trebui să se concentreze asupra criminalității din Londra, nu a mea...”, a postat Trump.

În aceste condiții, prima zi a vizitei lui Donald Trump va fi marcată de proteste la Londra. Din acest motiv, au fost luate măsuri impresionante de securitate. Un gard de oțel, înalt de aproximativ 2,5 m înconjoară reședința ambasadorului SUA în Marea Britenie, Winfield House, situată în Regent's Park, devenită reședința pentru câteva zile a liderului de la Casa Albă. El nu a putut sta la Palatul Buckingham, din cauza lucrărilor de renovare. 

Agendă

Președintele american are programate întâlniri cu Familia Regală britanică şi un dejun cu Regina Elisabeta a II-a, la Palatul Buckingham, timp în care sute de protestatari aua anunțat pe rețelele sociale că vor participa la un ”banchet al poporului”, în apropierea Parlamentului.

După dejun, Donald Trump şi soţia sa, Melania, vor vizita Catedrala Westminster şi vor depune o coroană de flori la mormântul Soldatului Necunoscut.

Prima Doamnă va lua ceaiul cu prinţul Charles, moştenitorul coroanei britanice, înaintea banchetului de stat programat în cursul serii şi la care vor ţine discursuri atât Regina Elisabeta a II-a, cât şi preşedintele SUA. 

Marţi, Donald Trump va avea o întrevedere cu prim-ministrul britanic Theresa May, cu câteva zile înainte de demisia acesteia, şi se va întâlni cu şefi de companii americane şi britanice.

Vizita lui Trump în Marea Britanie se va încheia miercuri, cu participarea la o amplă ceremonie organizată la Portsmouth (sud), pentru marcarea Zilei ”Z”, în amintirea datei de 6 iunie 1944, când 160.000 de soldaţi britanici, americani, francezi şi alte trupe aliate au debarcat în Normandia, ocupată de nazişti în Al Doilea Război Mondial.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te