Trump „Gate”: Peste 11.000 de dosare guvernamentale găsite de FBI în casa lui Donald din Florida

DE Alin Crișan | 03.09.2022 - 09:26
Documente - Foto: Profimedia

FBI a recuperat peste 11.000 de documente guvernamentale și fotografii în timpul percheziției din 8 august la proprietatea din Florida a fostului președinte Donald Trump, precum și 48 de dosare goale etichetate ca fiind „clasificate”, potrivit unor documente judiciare.

SHARE

FBI a găsit documente guvernamentale în casa lui Trump

Desecretizarea de către judecătoarea districtuală americană Aileen Cannon din West Palm Beach a avut loc la o zi după ce aceasta a ascultat argumentele orale ale avocaților lui Trump și ale celor doi procurori de top ai Departamentului de Justiție din domeniul contrainformațiilor cu privire la oportunitatea de a numi un expert special care să efectueze o analiză a privilegiilor asupra materialelor confiscate la cererea lui Trump.

Citește și: Raed Arafat: De ce nu mai are bolnavul încredere în sistemul medical? Nu știe finalitatea

Cannon a amânat să se pronunțe imediat cu privire la numirea unui maestru special, dar a declarat că va fi de acord să desigileze două dosare depuse de Departamentul de Justiție. Fostul procuror general al SUA, William Barr, care a fost numit de Trump, a pus la îndoială utilitatea unei astfel de numiri.

„Cred că în acest stadiu, din moment ce ei (FBI) au trecut deja prin documente, cred că este o pierdere de timp” să avem un maestru special, a declarat Barr într-un interviu la Fox News.

Citește și: Dacia, pe drumul Orientului. Aramco, companie controlată de Arabia Saudită, interesată de achiziție

Barr, care a părăsit postul la sfârșitul lunii decembrie 2020, l-a sfidat pe Trump prin faptul că nu a susținut afirmațiile sale false potrivit cărora alegerile prezidențiale din acel an i-au fost furate. El a adăugat: „Sincer, sunt sceptic în legătură cu această afirmație a lui Trump că am declasificat totul. Pentru că, sincer, cred că este extrem de improbabil și, în al doilea rând, dacă el a stat într-un fel deasupra a zeci de cutii fără să știe cu adevărat ce se află în ele și a spus Prin prezenta, declasific tot ce se află aici, ar fi un astfel de abuz, ar arăta o astfel de nepăsare încât este aproape mai rău decât să ia documentele”.

Citește și: Japonia a declarat război dischetelor și CD-urilor: Ministrul Tehnologiei le vrea dispărute

Una dintre înregistrări, publicată vineri, oferă ceva mai multe detalii despre cele 33 de cutii și alte obiecte pe care FBI le-a găsit în interiorul proprietății Mar-a-Lago a lui Trump, în cadrul anchetei penale în curs de desfășurare pentru a stabili dacă acesta a reținut ilegal informații privind apărarea națională și a încercat să obstrucționeze ancheta. Acesta arată că documentele cu marcaje de clasificare erau uneori amestecate cu alte articole, cum ar fi cărți, reviste și tăieturi de ziare.

De asemenea, au fost găsite cadouri și articole de îmbrăcăminte nespecificate. Dintre cele peste 11.000 de documente și fotografii guvernamentale, 18 erau etichetate ca fiind „strict secrete”, 54 erau etichetate „secrete” și 31 erau etichetate „confidențiale”, potrivit unei numărători Reuters a inventarului guvernului, potrivit alephnews.ro.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.