Președintele american Donald Trump a afirmat miercuri că datele economice slabe ale SUA, inclusiv o scădere a produsului intern brut (PIB) în primul trimestru, reprezintă 'reminiscențe' de la predecesorul său Joe Biden și că tarifele vamale pe care le-a introdus el nu au nicio legătură cu acest lucru, relatează AFP.
Trump, după scăderea PIB-ului SUA: „Sunt reminiscențe de la Biden, nu are legătură cu tarifele”
Miliardarul republican, care a promis că va face Statele Unite mai bogate, s-a confruntat miercuri cu cifre care arată o scădere a PIB-ului țării în primul trimestru, în condițiile în care economia SUA era încă înfloritoare la sfârșitul anului 2024.
Citește și O mare companie de curierat concediază 20.000 de angajați. În România oferă salarii de 6.800 de lei
PIB, care măsoară crearea de bogăție națională, a scăzut în primele trei luni ale anului, adică începutul celui de-al doilea mandat al lui Donald Trump, a cărui politică tarifară a trimis unde de șoc în întreaga lume și în interiorul propriei țări.
În rată anualizată - măsura preferată în Statele Unite -, PIB-ul SUA s-a contractat cu 0,3%, potrivit datelor publicate miercuri de Departamentul pentru Comerț, ceea ce reprezintă o scădere de 0,1% față de trimestrul precedent. Acest rezultat este net inferior așteptărilor majorității analiștilor, care anticipau totuși o încetinire serioasă (+0,4%) pentru cea mai mare economie a lumii.
Citește și VIDEO Trump glumeşte, spune că vrea să fie noul papă. Care nu este partea veselă?
'Țara noastră va decola economic, dar mai întâi trebuie să scăpăm de rămășițele lui Joe Biden', a reacționat președintele Donald Trump pe platforma sa Truth Social.
'Va dura ceva timp, nu are nicio legătură cu taxele vamale, doar că ne-a lăsat cu statistici proaste', a adăugat șeful statului, îndemnându-și concetățenii să dea dovadă de 'RÃBDARE!!!'.
Piețele financiare au resimțit impactul. Bursele europene au intrat pe roșu după publicarea PIB-ului SUA. Și Wall Street s-a deschis în scădere netă.
Ponderea importurilor
Scăderea PIB în primul trimestru se datorează în mare măsură unei reguli aritmetice, care presupune ca importurile să fie scăzute la calcul. Or, achizițiile de peste mări au crescut la începutul anului, ca rezultat, potrivit experților, al dorinței companiilor de a-și asigura un avans înaintea impunerii de noi tarife și de a mai putea profita de condițiile anterioare remodelării forțate a economiei inițiate de Donald Trump.
'Scăderea PIB din primul trimestru reflectă în primul rând o creștere a importurilor (...), precum și o scădere a cheltuielilor guvernamentale federale', se subliniază în raportul oficial.
Administrația Trump s-a angajat și la reduceri profunde ale cheltuielilor publice.
Anterior, economia Statelor Unite înregistra o creștere de 2,4% în ultimul trimestru al anului 2024 (în ritm anualizat), un nivel de ocupare deplină a forței de muncă și o inflație pe punctul de a fi sub control. Potrivit unui alt comunicat de miercuri dimineață, crearea de locuri de muncă în sectorul privat din SUA a încetinit brusc în aprilie, fiind sub așteptări.
Aceste date vin în momentul în care locatarul de la Casa Albă sărbătorește primele 100 de zile ale celui de-al doilea mandat, care a început pe 20 ianuarie.
A merita sau a nu merita
'În general, consider că impactul președinților asupra performanței economice este supraestimat, în special în primele 100 de zile de mandat', a declarat pentru AFP Tara Sinclair, profesoară de economie la Universitatea George Washington, înainte de publicarea datelor privind PIB.
'Dar de data aceasta', a adăugat ea, 'este diferit, întrucât creșterea importurilor este un rezultat direct al strategiei cumpărătorilor de evitare a tarifelor președintelui'.
Din aprilie, executivul a crescut semnificativ taxele vamale pentru produsele străine și a dublat suprataxele pentru cele din China. Beijingul a ripostat cu alte tarife, suficiente pentru a reduce exporturile americane, care au fost, de asemenea, ținta apelurilor la boicot.
Nu poate fi exclus un efect devastator de bulgăre de zăpadă: consumatori care își revizuiesc prioritățile, distribuitori cu mai puține mărfuri de vândut, transportatori privați de mărfuri de transportat, planuri de reorganizare.
'Chiar și guvernul admite că va fi dureros pe termen scurt, iar întrebarea care se pune acum este: ' Va merita pentru cetățenii americani?' ', a notat Tara Sinclair.
Potrivit acesteia, politica vamală, care ar trebui să favorizeze industria autohtonă, este în prezent prea instabilă pentru a încuraja companiile să dezvolte produse 'made in USA'.
'Riscul este că nu vom produce mai mult în Statele Unite și, în același timp, vom pierde capacitatea de a cumpăra ieftin din străinătate', a conchis Sinclair.