Tot mai mulți ruși refuză lupte știind că pedeapsa este ușoară. Oficial Rusia nu a declarat război

DE Daniel Toșa | Actualizat: 13.05.2022 - 08:49
Tot mai mulți ruși refuză lupte, știind că pedeapsa este ușoară. Oficial Rusia nu a declarat război/FOTO: Pexels
Tot mai mulți ruși refuză lupte, știind că pedeapsa este ușoară. Oficial Rusia nu a declarat război/FOTO: Pexels

Tot mai mulți soldați ruși spun "nu" ofițerilor și refuză să lupte, știind că pedeapsa este ușoară, în condițiile în care Rusia nu este tehnic în război.

SHARE

Când soldaților unei brigăzi de elită a armatei ruse li s-a spus, la începutul lunii aprilie, să se pregătească pentru o a doua desfășurare în Ucraina, frica a izbucnit în rândurile lor.

Unitatea, staționată în Orientul Îndepărtat al Rusiei pe timp de pace, a intrat pentru prima dată în Ucraina din Belarus când a început războiul la sfârșitul lunii februarie și a asistat la lupte crâncene cu forțele ucrainene.

"În curând a devenit clar că nu toată lumea era de acord cu asta. Mulți dintre noi pur și simplu nu au vrut să se întoarcă", a declarat Dmitri, un membru al unității care a cerut să nu fie identificat cu numele său real. "Vreau să mă întorc la familia mea - și nu într-un sicriu".

Citește și: VIDEO China se antrenează pentru un „Pearl Harbor” pe ținte navale în deșertul Takmalakan

Împreună cu alte opt persoane, Dmitri le-a spus comandanților săi că refuză să se alăture invaziei. "Au fost furioși. Dar în cele din urmă s-au liniștit, pentru că nu puteau face prea multe", a spus el.

A fost transferat în curând la Belgorod, un oraș rusesc aflat în apropiere de granița cu Ucraina, unde a fost staționat de atunci. "Am servit timp de cinci ani în armată. Contractul meu se încheie în iunie. Îmi voi ispăși perioada rămasă și apoi voi pleca de aici", a spus el. "Nu am de ce să-mi fie rușine. Nu suntem oficial în stare de război, așa că nu mă puteau forța să plec."

Citește și: Finlanda a cerut aderarea la NATO. Rusia le-ar putea întrerupe vineri furnizarea de gaz

Refuzul lui Dmitri de a lupta evidențiază unele dintre dificultățile militare cu care s-a confruntat armata rusă ca urmare a deciziei politice a Kremlinului de a nu declara oficial război Ucrainei - preferând în schimb să descrie invazia, care va ajunge în curând la cea de-a patra lună, drept o "operațiune militară specială".

Militarii care refuză lupta sunt concediați

Conform regulilor militare rusești, trupele care refuză să lupte în Ucraina pot fi concediate, dar nu pot fi urmărite penal, a declarat Mihail Benyash, un avocat care i-a consiliat pe soldații care au ales această opțiune.

Benyash a declarat că "sute și sute" de soldați au luat legătura cu echipa sa pentru a cere sfaturi despre cum pot evita să fie trimiși să lupte. Printre aceștia se numără 12 membri ai gărzilor naționale din orașul Krasnodar, din sudul Rusiei, care au fost concediați după ce au refuzat să meargă în Ucraina.

"Comandanții încearcă să își amenințe soldații cu închisoarea dacă se opun, dar noi le spunem soldaților că pot pur și simplu să spună nu", a declarat Benyash, adăugând că nu are cunoștință de niciun caz penal împotriva soldaților care au refuzat să lupte. "Nu există motive legale pentru a începe un caz penal dacă un soldat refuză să lupte în timp ce se află pe teritoriul rusesc".

Mulți preferă concedierea decât să intre în "mașina de tocat carne"

Prin urmare, mulți soldați au ales să fie concediați sau transferați în loc să intre în "mașina de tocat carne", a spus el.

O relatare similară cu cea a lui Dmitri a fost oferită serviciului rusesc al BBC de Serghei Bokov, un soldat de 23 de ani care, la sfârșitul lunii aprilie, a decis să părăsească armata după ce a luptat în Ucraina. "Comandanții noștri nici măcar nu s-au certat cu noi pentru că nu eram primii care plecau", a spus Bokov.

Referindu-se la legile militare ale Rusiei, Benyash a declarat că ar fi mai dificil pentru soldați să refuze să lupte dacă Rusia ar declara un război la scară largă. "Pe timp de război, regulile sunt total diferite. Refuzul ar însemna atunci sancțiuni mult mai dure. Ar putea fi condamnați la închisoare".

În timp ce numărul exact de soldați care refuză să lupte rămâne neclar, astfel de povești ilustrează ceea ce experții militari și guvernele occidentale spun că este unul dintre cele mai mari obstacole ale Rusiei în Ucraina: un deficit sever de soldați de infanterie.

 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te