Alegeri prezidențiale LIVE

Rezultatele votului în timp real
Călin Georgescu 22,94 %
Elena Lasconi 19,18 %
100,00 %
Marcel Ciolacu 19,15 %
George Simion 13,86 %
Click aici pentru rezultate complete

Thomas-Durell Young: „Prioritatea României trebuie să fie instruirea militarilor”

DE Silviu Sergiu | Actualizat: 19.07.2019 - 07:38
Thomas-Durell Young
Thomas-Durell Young

Profesorul Thomas-Durell Young a acordat Newsweek România un scurt interviu în exclusivitate, în care s-a referit, în mod particular, la situația Armatei Române, la nivelul actual de performanță al acesteia și la soluțiile de viitor.

SHARE

Newsweek România: România este pregătită să facă față provocării militare a Rusiei?

Thomas-Durell Young: Este puțin probabil, dată fiind capacitatea de reacție scăzută a tuturor forțelor sale armate.

Puteți detalia?

Forța de modernizare este lentă, dar progresează. Ceea ce lipsește este un angajament financiar mai consistent al guvernului și al celor din Ministerul Apărării pentru a sprijini pregătirea forțelor armate. În primul rând prin instruirea militarilor.

NATO, SUA au investit o sumă mare de bani în modernizarea armatelor țărilor central și  est-europene? Puteți estima suma?

Circa 5 miliarde de dolari, din 1992 încoace. Dacă adăugăm alte surse de finanțare, aș da o estimare brută de aproximativ 10 miliarde de dolari.

Rezultatele sunt satisfăcătoare?

Nu, deloc. De aceea am scris cartea, ca să aduc în atenția publicului și a oficialilor faptul că, în multe cazuri, aceste armate sunt sub-performante, raportat la câți bani cheltuie aceste țări pentru apărare.

De aceea, mi-e greu să cred că aceste armate au un grad ridicat de letalitate, sau că pot descuraja Rusia din punct de vedere militar.

Care au fost greșelile ce pot fi imputate autorităților române în modernizarea Armatei?

În primul rând, adoptarea modelelor occidentale. Adevărata vină aparține guvernelor țărilor occidentale, care se fac vinovate de un comportament inadecvat, care nu au fost capabile să realizeze o analiză critică a problemelor cu care s-au confruntat forțele armate din țările fost comuniste, în primii ani de post-comunism.

Cel mai rău lucru este că guvernanții nu și-au modificat nici până în momentul de față politicile și programele, pentru a răspunde nevoilor reale ale acestor instituții.

Care sunt soluțiile pentru viitor?

Susțin în cartea mea că ceea ce are nevoie o alianță militară precum NATO este o inițiativă de „apărare cinstită“, în care puterile occidentale și oficialii militari să interacționeze în mod cinstit cu aliații și partenerii din regiune, să le spună că nu conduc armate reformate.

De asemenea, oficialii din această parte a Europei trebuie să reacționeze atunci când primesc false complimente, atunci când li se spune că fac o treabă bună. Articolele mele au clarificat deja faptul că actuala abordare nu mai funcționează.

Credeți că NATO este o alianță militară funcțională?

NATO a fost creată cu scopul de a descuraja orice agresiune și reușește să și-l atingă. În lipsa unor forțe armate predictibile, fiabile și durabile, care pot produce letalitate, Alianța se află într-o situație dificilă de a demonstra că este capabilă să genereze apărare colectivă.

Numai acest lucru în sine ar trebui să fie un motiv de îngrijorare la cele mai înalte niveluri ale NATO și ale guvernelor din țările-membre.

Cum poate NATO să compenseze întârzierile țărilor de pe flancul de est în a avea o armată
performantă?

Aceasta este o întrebare bună. Este dificil să vedem ce s-ar putea face în viitor. Cred că ar trebui să cheltuim mult mai înțelept.

În regiune, majoritatea țărilor au mult mai multă infrastructură și instituții (școli de învățământ militar, colegii, universități) decât este necesar.

Partenerii occidentali trebuie să-i încurajeze pe omologii lor din regiune să investească mai degrabă în creșterea și modernizarea capabilităților militare. 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te