The Guardian, despre Călin Georgescu: "Conduce România spre orientarea rusească și antioccidentală"

DE Daniel Toșa | Actualizat: 27.11.2024 - 15:01
The Guardian despre Călin Georgescu: "Conduce România spre orientarea rusească și antioccidentală" - Foto: Profimedia images
The Guardian despre Călin Georgescu: "Conduce România spre orientarea rusească și antioccidentală" - Foto: Profimedia images

The Guardian despre Călin Georgescu. Supărarea românilor în scrutinul prezidențial, cu pro-rusul Călin Georgescu pe primul loc, ar putea conduce la o orientare a României către o poziție mai pro-rusă și mai antieuropeană.

SHARE

După o surpriză în primul din cele trei voturi decisive care ar putea conduce la o orientare a României către o poziție mai pro-rusă și mai antieuropeană, statul membru al UE și al NATO se întoarce duminică la urne pentru un scrutin parlamentar urmat, la 8 decembrie, de un tur de scrutin prezidențial.

The Guardian despre Călin Georgescu: "Conduce România spre orientarea rusească și antioccidentală"

Voturile vor fi urmărite îndeaproape, nu în ultimul rând la Bruxelles, care nu dorește o altă influență perturbatoare și suveranistă în regiune, alături de Ungaria și Slovacia, și în rândul aliaților occidentali, pe care Bucureștiul i-a sprijinit cu încredere împotriva Moscovei, scrie publicația The Guardian.

România are o graniță de 650 de km cu Ucraina și este considerată a juca un rol strategic cheie, găzduind o mare bază militară NATO, donând o baterie de apărare aeriană Patriot și oferind o rută de tranzit vitală pentru milioane de tone de cereale ucrainene.

Călin Georgescu, 62 de ani, un ultranaționalist care l-a lăudat pe Vladimir Putin ca fiind „un om care își iubește țara” și care era cotat la 5% chiar înainte de vot, s-a clasat pe primul loc cu 22,9%, Elena Lasconi, de la Uniunea liberală-progresistă Uniunea Salvați România (USR), fiind a doua cu 19,2%.

Citește și: VIDEO Călin Georgescu vrea să scoată România din UE și NATO: "Nu ne interesează "cluburile" astea"

Premierul Marcel Ciolacu, de la Partidul Social Democrat (PSD) și Nicolae Ciucă, de la Partidul Național Liberal (PNL), de centru-dreapta - ambii membri ai coaliției guvernamentale ieșene - au fost învinși, la fel ca și George Simion, de la Alianța pentru Unitatea Românilor (AUR), de extremă dreapta.

Georgescu a criticat recent UE și a susținut că NATO nu va ajuta niciodată România în caz de nevoie.

Citește și: Cine e Călin Georgescu? Vrea RO-EXIT, ieșirea din NATO a României și revenirea la "Mama Rusie"

El a negat, de asemenea, existența Covid-19, a declarat că Iisus Hristos este „singura știință adevărată”, a descris doi fasciști români din perioada celui de-al doilea război mondial drept „eroi naționali” și a explicat că România nu se pricepe la afaceri externe și ar trebui să se bazeze pe „înțelepciunea rusă”.

Împotriva lui Georgescu, a cărui campanie discretă a fost stimulată de o campanie TikTok extrem de eficientă, despre care experții au spus că ar putea indica o interferență rusă, se află Lasconi, un fost reporter de război și prezentator de știri TV foarte cunoscut.

Citește și: Alexandr Dughin, "creierul lui Putin", îl laudă pe Călin Georgescu: "E foarte util pentru Rusia"

De când a intrat în politică, liderul USR a fost ales de două ori primar al unui oraș mic. Ea este conservatoare din punct de vedere social - a votat împotriva căsătoriei între persoane de același sex - dar este pro-UE și crede în creșterea cheltuielilor pentru apărare, în sprijinirea Ucrainei și în combaterea influenței ruse.

După cum au arătat rezultatele din primul tur, sondajele nu sunt fiabile în România. PNL și-a îndemnat alegătorii să o susțină pe Lasconi și puțini analiști cred că Georgescu poate câștiga într-o țară care a evitat naționalismul populist de când a respins comunismul în 1989 - dar se mai întâmplă surprize.

Citește și: Rusofilul Călin Georgescu, propulsat în fruntea alegerilor de o rețea misterioasă activată pe TikTok

Ce este probabil să se întâmple în scrutinul parlamentar?

Întrebarea principală este dacă rezultatul din primul tur al alegerilor prezidențiale va avea un efect în lanț asupra scrutinului parlamentar, alegătorii confirmându-și sentimentul anti-sistem - sau speriindu-se și întorcându-se spre partidele tradiționale, scriu jurnaliștii britanici.

Ciolacu va conduce PSD-ul de centru-stânga în alegeri, dar a anunțat că se va retrage de la conducerea partidului după alegeri. Între timp, PNL, formațiunea de centru-dreapta, a încheiat alianța cu social-democrații în octombrie și s-a angajat să nu intre într-o viitoare coaliție cu aceștia.

Citește și: O firmă românească ar fi făcut plăți uriașe pentru postări pro-Georgescu pe TikTok. 20000€ campania

Ciolacu, la rândul său, a exclus orice fel de alianță cu extrema dreaptă AUR, iar USR-ul lui Lasconi nu va lucra cu PSD. Ultimele medii ale sondajelor (pentru ceea ce valorează ele), sugerează că PSD este pe cale să câștige cu aproximativ 30% din voturi, urmat de AUR al lui Simion cu aproximativ 21%, USR al lui Lasconi cu 17% și PNL cu aproximativ 14%.

Dacă aceste previziuni sunt cât de cât corecte, PSD și PNL ar mai avea nevoie (presupunând că își pot depăși divergențele), de sprijinul unui al treilea partid mai mic, posibil UDMR, care reprezintă minoritatea maghiară din România, pentru a obține o majoritate parlamentară.

Cu toate acestea, chiar dacă nu are partid, victoria lui Georgescu ar putea oferi partidelor de extremă dreapta un impuls electoral și ar face dificilă formarea unei noi coaliții, AUR și un alt partid de extremă dreapta, SOS România al eurodeputatei Diana Șoșoacă, fiind pe cale să câștige o treime sau mai mult din locurile parlamentare.

Păstrarea controlului asupra parlamentului ar fi importantă pentru forțele pro-occidentale și de mainstream din România, pentru a servi drept contrapondere la Georgescu în cazul în care acesta devine președinte.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te