Tensiuni în creștere între India și China. „Beijingul încearcă să modifice frontierele himalayene”

DE Daniel Toșa | 13.12.2022 - 15:29
Tensiuni în creștere între India și China. „Beijingul încearcă să modifice frontierele himalayene” - FOTO: Profimedia
Tensiuni în creștere între India și China. „Beijingul încearcă să modifice frontierele himalayene” - FOTO: Profimedia

India a acuzat marţi China că încearcă ''să modifice în mod unilateral statu-quo-ul'' asupra frontierei lor himalayene contestate, după ciocniri care au avut loc săptămâna trecută şi care s-au soldat cu răniţi de ambele părţi.

SHARE

Beijingul a calificat situaţia drept "stabilă" la frontiera cu India, îndemnând la "menţinerea, împreună, a păcii şi liniştii (...) regiunii frontaliere".

Confruntarea, raportată luni de partea indiană, a survenit după recente exerciţii militare întreprinse de India împreună cu SUA lângă frontieră.

Relaţiile între cele două puteri nucleare s-au deteriorat semnificativ după ciocnirile din Himalaya din iunie 2020, care s-au soldat cu 20 de morţi printre soldaţii indieni şi cu cel puţin patru morţi în rândurile chinezilor.

Citește și: ANALIZA Când se va termina războiul din Ucraina? Când Vladimir Putin va pleca de la putere

Frontiera între cele două ţări, o parte a căreia este situată la peste 4.000 de metri altitudine şi nu a fost niciodată trasată cu exactitate, a constituit motivul unui război în 1962.

Noi amenințări ale Chinei asupra Taiwanului

China a trimis un număr record de 18 bombardiere H-6 cu capacitate nucleară în zona de apărare aeriană a Taiwanului, a anunțat marți Ministerul Apărării de pe insulă, în timp ce Beijingul continuă să intensifice presiunea asupra insulei autonome.

Citește și: Curtea de Conturi: Zero controale la vamă cu scanerele mobile. Au intrat 316.000 camioane în doi ani

Cele 18 bombardiere au făcut parte din totalul de 21 de avioane de război chinezești trimise în zona de identificare a apărării aeriene din sud-vestul Taiwanului - un spațiu aerian tampon denumit în mod obișnuit ADIZ - în intervalul de 24 de ore dintre luni dimineața și marți dimineața, potrivit Ministerului Apărării din Taiwan, potrivit CNN.

Ministerul a declarat că a monitorizat situația și a folosit avioanele sale de vânătoare, precum și sistemele de rachete terestre pentru a urmări avioanele chinezești.

Zborurile reprezintă cel mai mare număr de ieșiri H-6 într-o perioadă de 24 de ore de când Taipei a început să publice date zilnice privind incursiunile avioanelor de luptă chinezești în 2020.

O ADIZ este impusă unilateral și este distinctă de spațiul aerian suveran, care este definit în conformitate cu dreptul internațional ca fiind extins la 12 mile marine de la țărmul unui teritoriu.

Partidul Comunist Chinez, aflat la putere, consideră Taiwanul - o insulă de 24 de milioane de locuitori guvernată democratic - ca făcând parte din teritoriul său, deși nu l-a controlat niciodată. Acesta a promis de mult timp să "reunifice" insula cu China continentală, prin forță dacă este necesar.

 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te