Tensiuni din cauza politicii de migrație, în Olanda. Premierul Mark Rutte demisionează

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 08.07.2023 - 08:39
Tensiuni din cauza politicii de migrație, în Olanda. Premierul Mark Rutte și-a dat demisia - Foto: Profimedia Images

Premierul olandez, Mark Rutte, a anunţat demisia guvernului său de coaliţie, evocând diferenduri "insurmontabile" după negocierile aprinse dintre cele patru partide la putere cu privire la politica de primire a refugiaţilor.

SHARE

"Am ajuns, din păcate, la concluzia că disputele sunt insurmontabile. Din acest motiv, în curând îi voi prezenta regelui demisia mea în numele întregului guvern", a declarat Mark Rutte, în cadrul unei conferinţe de presă, informează Agerpres, citând AFP.

Cel de-al patrulea guvern de coaliţie Rutte a căzut pentru că nu a fost în măsură să se înţeleagă asupra modului de a limita numărul solicitanţilor de azil în Ţările de Jos, după trei zile de negocieri tensionate. 

Citește și: Premierul Viktor Orbán sfidează UE. Ungaria nu va pune în aplicare deciziile în materie de migraţie

Tensiuni din cauza politicii de migrație, în Olanda

Un efort al partidului conservator VVD al lui Rutte de a limita fluxul de solicitanţi de azil în Olanda a divizat coaliţia sa guvernamentală de patru partide, deoarece două partide de rang inferior au refuzat să sprijine propunerile sale.

Tensiunile au ajuns la apogeu săptămâna aceasta, când Rutte a cerut sprijin pentru o propunere de a limita intrarea copiilor refugiaţilor de război care se află deja în Olanda şi de a obliga familiile să aştepte cel puţin doi ani înainte de a se reuni, relatează News.ro, citând Reuters.

Această ultimă propunere a determinat mica Uniune Creştină să decidă să părăsească coaliţia guvernamentală, declanşând o criză.

Un purtător de cuvânt al Uniunii Creştine nu a putut fi contactat imediat pentru comentarii.

Citește și: VIDEO Cât costă cazarea la hotelul de 3* al lui Cristi Borcea din Olimp. Nu s-a lăsat de butelii

Olanda are deja una dintre cele mai dure politici de imigraţie din Europa, dar sub presiunea partidelor de dreapta, Rutte a încercat de luni de zile să caute modalităţi de a reduce şi mai mult afluxul de solicitanţi de azil.

Cererile de azil în Olanda au crescut cu o treime anul trecut, ajungând la peste 46.000, iar guvernul a estimat că acestea ar putea creşte la peste 70.000 în acest an - depăşind recordul anterior din 2015.

Acest lucru va pune din nou presiune pe facilităţile de azil ale ţării, unde, anul trecut, timp de luni de zile, sute de refugiaţi la un moment dat au fost forţaţi să doarmă în stradă, cu acces redus sau chiar fără acces la apă potabilă, instalaţii sanitare sau asistenţă medicală.

Anul trecut, Rutte a declarat că se simte "ruşinat" de aceste probleme, după ce grupul umanitar Medici fără Frontiere  a trimis pentru prima dată în Olanda o echipă pentru a asista la nevoile medicale ale migranţilor în centrul de procesare a cererilor de azil.

El a promis că va îmbunătăţi condiţiile din aceste centre, în principal prin reducerea numărului de refugiaţi care ajung în Olanda, însă nu a reuşit să obţină sprijinul partenerilor de coaliţie, care au considerat că politicile sale au mers prea departe.

URMĂREŞTE-NE PE GOOGLE NEWS

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te