Temperaturile din iunie au atins extreme fără precedent

DE Daniel Toșa | 07.07.2021 - 13:19
Temperaturile din iunie au atins extreme fără precedent/FOTO: Unsplash
Temperaturile din iunie au atins extreme fără precedent/FOTO: Unsplash

America de Nord a cunoscut cel mai cald iunie înregistrat vreodată, conform cifrelor furnizate de Copernicus, programul UE de observare a Pământului. La nivel mondial a fost al patrulea cel mai cald iunie din istorie.

SHARE

Meteorologii spun că nu valurile de căldură numeroase sunt șocante, ci înregistrările de temperatură care au diferențe din ce în ce mai mari pentru perioade similare. Totodată, un profesor de la Universitatea Oxford atrage atenția asupra acestor fenomene extreme care au ajuns "ucigași tăcuți", în condițiile în care oamenii mor în case fără aer condiționat sau pe stradă.

Recordurile pentru America de Nord nu sunt o surpriză, având în vedere temperaturile ridicate fără precedent înregistrate recent în timpul caniculei care a lovit Canada și zone din SUA. Și locuitorii Marii Britanii ar putea fi surprinși să afle că, în ciuda ploii și a norilor, au avut al doilea cel mai cald iunie înregistrat pentru Europa, scrie BBC.

CITEȘTE ȘI: Interlopul Mincă, liderul clanului Sadoveanu, a fost furat. Hackerii i-au spart contul de Facebook

Experții în probleme de climă spun că descoperirile indică o "escaladare înfricoșătoare" a temperaturilor extreme. "A ajuns deja o obișnuință să înregistrăm temperaturi record undeva în lume în fiecare an", a spus prof. Peter Stott de la Met Office din Marea Britanie.

El a afirmat că ceea ce meteorologii consideră șocant nu este că lumea se confruntă cu mai multe valuri de căldură, ci că înregistrările de temperatură au marje din ce în ce mai mari. În Canada și nord-vestul SUA, mai multe orașe au înregistrat temperaturi cu 5 grade Celsius peste cele înregistrate anterior.

CITEȘTE ȘI: Profesor de la UMF: Imunitatea dată de vaccinurile anti-COVID poate dura şi câţiva ani

Un val de căldură siberian de anul trecut a dus la temperaturi cu peste 5 grade Celsius peste recordul precedent. Un studiu al Met Office privind căldura extremă din regiunea rusă a constatat că atingerea unor astfel de temperaturi ar fi aproape imposibilă fără schimbările climatice cauzate de om.

Și pentru Canada, studiile făcute arată că șansele ca valul de căldură extremă să se producă fără impactul schimbărilor climatice ar fi foarte scăzute, spune profesorul Stott.

"Acest lucru ne arată că schimbările climatice duc la escaladarea rapidă nu doar a temperaturilor extreme, ci și a temperaturilor extraordinare extreme", adaugă el.

Valurile de căldură vor fi mai frecvente și mai intense decât avem în prezent

Este exact ceea ce știința spune că ar trebui să ne așteptăm, a declarat pentru BBC Friederike Otto, profesor la Institutul de Schimbare a Mediului de la Universitatea Oxford.

"În fiecare deceniu, lumea a crescut nivelul emisiilor de gaze cu efect de seră și asta a crescut și rata încălzirii. Înregistrările privind recordurile de căldură sunt depășite mai frecvent", susține Friederike Otto.

Potrivit acesteia, riscurile generate de numărul tot mai mare de valuri de căldură pe care le întâmpină lumea acum nu sunt luate în serios. Furtunile și inundațiile oferă imagini dramatice și produc pagube pe scară largă. În schimb, valurile de căldură nu lasă urme de distrugere în urma lor. 

Prof. Otto îi descrie ca "ucigași tăcuți".

"Oamenii rar cad morți pe stradă, dar mor în liniște în casele lor prost izolate și fără aer condiționat", afirmă Friederike Otto.

Numărul victimelor provocate de aceste evenimente se poate stabili doar la câteva luni de la acestea, când se calculează excesul de mortalitate.

Potrivit profesorului de la Oxford, chiar dacă reușim să reducem efectele emisiilor de gaze cu efect de seră, așa cum se angajează acum multe țări din întreaga lume, vom vedea în continuare valuri de căldură mai frecvente și mai intense decât avem în prezent. Ea recomandă ca, pe lângă eforturile de reducere a emisiilor de carbon să se facă investiții astfel încât comunitățile să poată rezista la temperaturile mai ridicate la care ne putem aștepta în viitor, scrie Digi24.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te