VIDEO Tavernă veche de 5.000 de ani, inclusiv resturi de mâncare, găsite de arheologi, în Irak

DE Alexandru Pop | Actualizat: 03.02.2023 - 20:48

A lua cina în oraş, cu prietenii, pare să fi fost o idee la fel de populară chiar şi în urmă cu 5.000 de ani. Arheologii din Irak au descoperit o tavernă foarte, foarte veche, datând din anul 2.700 î.Hr. Senzaţional este că au găsit şi resturi de mâncare.

SHARE

Cercetătorii care lucrează în orașul antic Lagash, fondat încă de pe vremea vechiului Sumer, împreună cu metropole precum Uruk, au descoperit că "pub-ul", ascuns la doar jumătate de metru de suprafață, a fost împărțită într-o zonă de luat masa în aer liber și o cameră cu bănci, un cuptor, resturi de mâncare antice și chiar un fel de frigider vechi de 5.000 de ani.

Iniţial, a fost descoperit spațiul curții, o zonă greu de excavat, „deschisă și expusă în aer liber”, a declarat pentru CNN Reed Goodman, un arheolog de la Universitatea din Pennsylvania.

După ce s-a întors în curtea misterioasă câteva luni mai târziu, în toamna anului 2022, directorul de teren arheolog Sara Pizzimenti, de la Universitatea din Pisa, a lărgit șanțul.

Echipa a descoperit astfel cuptorul de dimensiuni industriale, un soi de frigider, antic care elimina umezeala, pentru a menține alimentele reci și zeci de boluri conice, multe care conțin resturi de pește, dezvăluind scopul curții, de a fi o zonă de luat masa în aer liber.

„Cred că prima chestiune caracteristică descoperită a fost acest cuptor foarte mare și frumos”, a spus Goodman.

„Din diverse episoade de ardere și din depozitele de cenușă existente, am dedus că acest cuptor a lăsat un fel de colorare în curcubeu a solului. Interiorul este încadrat de cărămizi mari”.

Lagash, acum orașul al-Hiba, a fost unul dintre cele mai vechi și mai mari orașe din sudul Mesopotamiei, din mileniul al cincilea î.Hr., până la mijlocul celui de-al doilea mileniu î.Hr., cu o suprafață de aproape două mile pătrate.

De atunci a devenit un sit arheologic important, săpăturile reîncepând cel mai recent în anul 2019, ca parte a unui proiect comun între Muzeul Penn, Universitatea din Cambridge și Consiliul de Stat pentru Antichități și Patrimoniu din Bagdad, folosind noi tehnici, precum fotografia cu drone și analiza genetică.

Săpăturile anterioare s-au concentrat pe arhitectura religioasă și pe înțelegerea elitelor, dar Holly Pittman -- director al Proiectului Arheologic Lagash și curator al secțiunii Orientului Apropiat al Muzeului Penn -- s-a concentrat pe zone non-elite în timpul acestor ultime săpături pentru a oferi o înțelegere mai largă a anticului orase.

Descoperirea unei taverne susține perspectiva lui Pittman și a echipei ei, că societatea nu era organizată doa,r în elite și sclavi - punctul de vedere predominant anterior, ci includea şi o clasă de mijloc străveche.

„Un loc public de adunare, unde oamenii pot să stea jos și să bea o halbă să-și ia tocană de pește, nu funcţionează sub tirania regilor”, a spus Goodman.

„Există deja ceva care ne oferă o istorie mult mai complexă a orașului Lagash”.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te