Țările europene vor cumpăra pentru Rep. Moldova un radar mobil pentru monitorizarea spaţiului aerian

DE Daniel Toșa | Actualizat: 15.03.2023 - 08:50
Țările europene vor cumpăra pentru Rep. Moldova un radar mobil pentru monitorizarea spaţiului aerian - Foto: Profimedia Images

Țările europene vor cumpăra pentru Republica Moldova un radar mobil pentru monitorizarea spaţiului aerian, potrivit unui memorandum intern al UE datat 13 martie şi văzut de publicaţia „EUobserver”.

SHARE

UE urmează să aloce încă 40 de milioane de euro pentru armata Republicii Moldova, după noile dezvăluiri despre eforturile Rusiei de a răsturna guvernul pro-occidental. 

Cea mai mare parte a acestui ajutor va fi cheltuită pentru achiziţionarea unui "radar terestru mobil de supraveghere cu rază lungă de acţiune" pentru a ajuta Moldova să-şi controleze spaţiul aerian.

Țările europene vor cumpăra pentru Rep. Moldova un radar mobil pentru monitorizarea spaţiului aerian

Restul banilor vor fi alocaţi pentru vehicule tactice uşoare de mare mobilitate şi vehicule de tip pick-up, motostivuitoare, autobuze şi camioane, echipamente de comunicare, precum şi hardware şi software anti-hacking.

Noii bani UE vor fi probabil conveniţi luna aceasta sau luna viitoare şi vor fi plătiţi "destul de repede", au declarat sursele UE.

Citește și: Drona Reaper doborâtă de ruși putea fi lansată de la Câmpia Turzii. A început goana după recuperare

Banii vor fi luaţi din Fondul European pentru Pace (EPF), un fond comun de 8 miliarde de euro creat de ţările UE, din care cea mai mare parte este cheltuită pentru Ucraina.

Achiziţiile pentru Moldova vor fi gestionate de Estonia, prin Centrul pentru Investiţii în domeniul Apărării.

Germania, România, Marea Britanie şi SUA ajută, de asemenea, Republica Moldova să îşi consolideze forţele armate pe bază bilaterală, se mai arată în documentul UE văzut de EUObserver.

Citește și: Pe ce trebuie să îți cheltuiești banii dacă ai salariul minim. „Altfel, riști să rămâi fără casă”

De asemenea, Statele Unite "îşi vor creşte probabil angajamentul substanţial în 2023 până la un nivel apropiat, dar inferior" noului grant de 40 de milioane de euro al UE, se arată în memorandum.

Radar de supraveghere aeriană în Republica Moldova

Pe de altă parte, Moldova însăşi intenţionează să-şi cumpere "un sistem radar de supraveghere aeriană, în completarea radarului propus în cadrul acestei măsuri de asistenţă", menţionează nota de informare.

Achiziţiile de radare vin după ce Rusia a tras mai multe rachete prin spaţiul aerian al Republicii Moldova pentru a lovi ţinte din Ucraina în ultimele luni. Pe de altă parte, UE şi SUA şi-au intensificat în ultima vreme avertismentele că Rusia plănuieşte o lovitură de stat în Moldova pentru a-i înlătura pe liderii săi prooccidentali, care au depus anul trecut o cerere de aderare la UE.

"În ultimele luni am văzut că Moldova a devenit din ce în ce mai mult o ţintă pentru acţiunile maligne ale Rusiei - interferenţe străine, dezinformare, atacuri hibride", a declarat luni un purtător de cuvânt al serviciului de acţiune externă al UE, citat de EUObserver.

"Scopul acestor acţiuni este de a submina şi destabiliza ţara, de a submina guvernul şi administraţia pro-reformă, anticorupţie şi pro-UE din Moldova", a adăugat purtătorul de cuvânt, potrivit news.ro.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te