Țările de Jos introduc certificatul verde obligatoriu pentru accesul în restaurante sau teatre

DE Edi Neagu | 17.09.2021 - 10:58
Certificat obligatoriu pentru a merge la restaurant. FOTO: Pexels.com

Adversarii măsurii luate de guvern susțin că această obligativitate forțează populația să se vaccineze.

SHARE

Ţările de Jos vor cere dovada vaccinării împotriva COVID-19 sau un test recent pentru coronavirus tuturor persoanelor care doresc să intre în baruri, restaurante, muzee, teatre şi la alte evenimente culturale, începând din 25 septembrie, în condiţiile în care s-a renunţat la aproape toate măsurile de distanţare fizică, informează Reuters.

O mică majoritate din Parlamentul olandez a respins joi seara o moţiune prin care i se cerea guvernului să-şi schimbe intenţia în legătură cu certificatul verde COVID-19, în timp ce premierul Mark Rutte a declarat că acesta este necesar pentru a preveni un nou val de contaminări.

CITEȘTE ȘI: Cât a durat valul patru al pandemiei: Grecia- 62 de zile, Italia – 60, Franța – 48, Spania - 31

'Suntem în continuare într-o situaţie periculoasă. Să nu facem asta (să nu introducem certificatul verde COVID) ar presupune mari riscuri', a spus Rutte în timpul unei dezbateri încinse în parlament.

Oponenţi din întreg spectrul politic au pus la îndoială necesitatea certificatului vedere COVID, pe care mulţi îl consideră o modalitate de a impune vaccinarea, în pofida promisiunilor făcute de guvern că aceasta nu va fi niciodată obligatorie.

CITEȘTE ȘI: Milionarul care a fost jefuit, băgat în portbagaj și lăsat gol în pădure de frații Cămătaru, urmărit

'Această măsură este lipsită de sens, inutilă şi falsă. Aceasta înseamnă vaccinare cu forţa şi dezbină societatea', a declarat liderul opoziţiei de extremă dreapta Geert Wilders.

Circa 72% dinte cei 17,5 milioane de olandezi au primit cel puţin o doză de vaccin COVID-19, potrivit datelor oficiale.

Chiar dacă sondajele de opinie au arătat că majoritatea olandezilor susţin vaccinarea, certificatul verde COVID este puternic contestat de cei care refuză să se vaccineze.

Propunerile privind introducerea certificatului verde COVID au fost primite de asemenea cu ostilitate şi de persoane din sectorul sanitar, iar multe baruri şi restaurante au spus că nu intenţionează să coopereze.

Primarul capitalei olandeze Amsterdam, Fremke Halsema, a declarat miercuri că poliţia din oraş nu va avea capacitatea de a sprijini noua politică, prin care localurile trebuie să-şi verifice propriii clienţi, potrivit Agerpres.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.